Приказка

4
Добави коментар
chuime
chuime

      Имало едно време едно дете, което започнало да разбира света около себе си почти веднага след раждането си. Дали това било дарба или проклятие?! Не знам!       Детето си измисляло приказки, в които да живее. Приказки, в които да се скрие, когато нещо не му харесвало или когато нещо го плашело. А пък нещата, които не му харесвали и го плашели, взели да стават все повече и повече. И така… детето започнало да живее там – в света на приказките. Дори си измислило вълшебен телефон, по който да се обажда и да вика приказните герои при себе си.       И те винаги идвали.

      Хората мислели детето за доста глупаво и изостанало, защото говорело малко и изглеждало, че не разбира какво става около него. Хората се убеждавали един друг колко бавноразвиващо се е това дете, а то трябвало да слуша всичките им унизителни коментари за собствената си изостаналост и това го карало да се затваря все повече и повече в собствения си свят.       Света на неговите приказки.

      Говорело си и дружало с приказните герой, които постоянно му идвали на гости. Идвали му на гости когато родителите му се карали, когато го биели в училище, когато му се карали за някоя беля, когато учителите го наказвали. Обаждало се по приказния телефона и така всичко се оправяло веднага!

      Един ден родителите му го оставили само в къщи. От рано сутринта чак до късно вечерта. И точно в този ден се случило нещо ужасно: нещото, което големите наричат електрическа мрежа, взело, че подпалило в кухнята една памучна кърпа, която се намирала до други неща, които се намирали до трети неща и се оказало, че те всички горят доста добре.       Детето видяло това и, понеже винаги му казвали (поне сто пъти), че трябва да се обади в пожарната в подобен момент, решило, че трябва да извика смелите пожарникари, за да спасят него и къщата. И взело телефона. Но своя собствен вълшебен телефон (той бил светло зелен на малки червени точки и сини дъги) и започнало да звъни в пожарната.       Но там никой не вдигал. Този телефон можел да се свързва само с вълшебните герои от приказките, но страхът накарал детето да забрави за това.       Забравило също, че трябва да вземе другия телефон (той бил черен) – този, по който родителите му говорели, за да се обади в пожарната!

      И така на помощ му дошли само вълшебните герои.

      Но те явно не знаели как да изгасят пожара или да спасят детето (сигурно защото били приказни герои… не знам).

      И така: детето се сгушило в един ъгъл, заобиколено от приказните герои, които му пеели и му разказвали приказки.           Първо много се страхувало и много кашляло от дима (но не викало за помощ). Било много горещо наоколо и страшно. Детето кашляло все повече и повече. Треперело от страх, сгушено в ъгъла и чувало пукането и тътена на огъня, който ставал все по-голям и страшен и все повече се приближавал. Усещало ударите на малкото си сърце, което биело бързо като крилата на врабче.

      Скоро обаче детето се успокоило. Дори му се доспало и жегата започнала да му се струва като топла прегръдка. Унасяло се все по-дълбоко и по-дълбоко в дрямка. Дрямка, която никога не била толкова силна, както сега. Огънят бил приятен вече и страхът го напускал. Колкото по-близо идвал огънят, толкова по-дълбоко заспивало детето и чувало само успокоителните гласове на вълшебните герои…

Още от Алекс Томов търсете ТУК и ТУК