Най-скъпите сортове кафе

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Пиенето на кафе е едно онези малки удоволствия, които си доставяме всеки ден. Нещо повече, за някои от нас то е необходимо сутрешно условие, за да функционираме нормално. В този материал няма да говорим за промитите течности, които изцеждаме от вендинг машините или за съмнителните тинктури, които забъркват лелките в кварталните гаражчета. Сега ще стане дума за най-стъпите сортове кафе в света.

Rwanda Blue Bourbon на Starbucks

Говори се, че кафето на Starbucks е едно от най-хубавите, които можете да си купите от веригите за топли напитки. Ние сме убедени, че сме пили по-хубаво турско кафе на пясък в малките етно кафенета в югоизточна България, които са си децентрализирани вериги, но ще признаем, че и в стар Starbucks полагат усилие. Пък и постигат резултат, но това е повече от задължително, при положение, че имат кафета, направени от едни от най-скъпите зърна в света. Рекордната цена на суровината при тях е 50 долара за килограм.

Хавайско Кона Кафе

Хавай е по-известен с кокосовите орехи и шоколадовите си девойки, но и кафето им си го бива. В рамките на островната държава се отглежда един напълно натурален вид кафе на име Кона. Кафето е познато в цял свят заради плътния си аромат, а един килограм от него струва около 75 долара.

Кафе Los Planes

Ще познаете това кафе по неизменните златни пакети, в които се продава. От луксозната опаковка можете да се досетите, че това не е обикновено кафе. Напълно естествено е към това да върви и доста сериозна цена за килограм – 88 долара.

Ямайското кафе Blue Mountain

Кафето носи името „Синя планина“, защото е кръстено на географския регион, в който се отглежда. Може пък в Ямайка земният релеф наистина да има странни цветове. Така или иначе марката се счита за една от най-добрите в цял свят, а и е защитена със сертификат. Корените на кафето са френски, но в момента то може да се отглежда само в почвата на Ямайка. Един килограм от черните зърна струват около 107 долара.

Кафе Fazenda Santa Ines

Тук пък говорим за бразилски сорт кафе. Неслучайно държавата е считана за царството на кафето. Разликата с цената на Blue Mountain не е съществена, но все пак е в полза на Fazenda Santa Ines – един килограм от него струва 110 долара и според ценителите на напитката си заслужава всеки един от тях.

Кафе St. Helena

St.Helena носи както името на фирмата, която го произвежда, така и името на острова, на който се помещава тя. Както вероятно знаете, остров Св. Елена през годините е станал синоним на лукс и туризъм от най-висока класа. Кафето, гледано на това парче земя, напълно се вписва в концепцията. Цената му, дали заради вкуса или заради мястото, където расте, е доста висока – около 195 долара за килограм.

Кафе Hacienda La Esmeralda

Hacienda La Esmeralda е може би най-популярната марка в списъка, паралелно с това е една от най-уважаваните от критиците. Ние пък я споменахме защото и цената ѝ е достойна за уважение – 225 долара за килограм.

Кафе Luwak

Това е истински пример, че много често най-скъпите неща са доста гаднички. Кафе Luwak може да си купите за повече от 350 долара за килограм. По-важното е, че то се произвежда чрез много сложни химични процеси, които до един се случват, докато кафето преминава през хранопровода на специално отглеждани за целта мангусти. Вероятно нямате съмнения, че това кафе има уникален вкус, но въпросът е дали той е хубав и дали бихте искали да платите 350 долара за нещо, което вече веднъж е ядено от мангусти.

Източник: Refinedguy