Арестуваха в съда шефа на клиника “Леграно”

1
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Управителят на клиниката по лазерна медицина “Леграно Бюти Център” д-р Адриан Чолаков бе задържан заради заплахи към свидетели по дело за присвояване на над 1,68 млн. лв. от известен германски концерн.

Белезниците щракнаха около китките на 38-годишния стоматолог в Съдебната палата във вторник. Това стана ден след като апелативният съд на закрито заседание реши той да бъде арестуван.

Причината – Чолаков опитал да накара свидетелка да промени показанията си срещу него.

Бизнесменът, на когото в Панчарево викали Ади Зъболекаря, е обвинен в присвояване на пари от немския концерн “Дьолер”, един от най-големите производители в света на аромати, оцветители, плодови бази и концентрати за сокове и напитки. Няколко години той бил негов представител за България. Срещу него има и още едно обвинение – за пране на пари.

Чолаков бе изправен на подсъдимата скамейка пред 12-и състав на Софийския градски съд с председател Карамфила Тодорова през септември. На последните 2 заседания обаче свидетелки хвърлиха „бомба“ – уличиха го в натиск.

“Г-н Чолаков ми се обади по телефона през 2010 г. и ми каза, че ако не му върна едни документи, детето ми няма да се прибере вкъщи. Отвърнах му, че у мен няма никакви негови документи, а той рече: “Ти ще дойдеш някой ден пред дома ми и като сопол ще висиш, защото синът ти няма да се върне”, разказа пред съда във вторник счетоводителката Фатме Халвале. Минути след показанията й полицаи сложиха белезници на стоматолога бизнесмен, собственик и на няколко суперскъпи имота в Панчарево. В ареста обаче той се озова не заради твърденията на Халвале, а заради разкрития на друга свидетелка, също счетоводителка – Мая Стоянова, направени на 22 октомври.

Жената подала жалба за натиск, оказван от Чолаков, още на 17 октомври т.г. Пет дни по-късно тя разказа за притесненията си и пред магистратите.

Стоянова работила като счетоводител при Чолаков. На 4 октомври той отишъл при нея, придружен от приятелката си Гена Живкова. Двамата й дали лист, от който да научи какво да говори на предстоящия разпит в съда.

В него били написани въпроси и отговори, имало и встъпителна част. Идеята била счетоводителката да се отметне от старите си показания и да каже, че ги е дала под натиск от полицията и заплахи. Тя обаче се дръпнала.

“Трябва да съм луда, за да кажа такова нещо, не мога да лъжесвидетелствам и не виждам защо трябва да го правя”, каза Стоянова в съда. Стоматологът се опитал да й каже, че адвокат му е подготвил листа с текста, но жената не повярвала.

“Беше видно, че нито един адвокат няма да седне по този начин да прави каквото и да било. Това си бяха неговите (на Чолаков – бел.ред.) диктовки, написани от Гена. Казах, че такова нещо няма да кажа, а той ми обясни какво ще ми се случи оттук насетне. Как е завел жалби срещу другите свидетели, защото лъжесвидетелстват. Как ще ме викат в 8-о РПУ, защото там съм свидетел по предна негова жалба за една кола, касаеща брат му, и как той ще дава показания след мен и ще ме обвини, че съм присвоила парите от продажбата на колата”, разказа Стоянова.

Опитите да й се повлияе преди делото продължили чрез Гена. Тя й обяснявала какви ядове ще бере в 8-о РПУ и като й заведат дела. Увещавала я да каже, че не познава Адриан Чолаков, че никога не е имала контакт с него, но знае, че е добър и свестен човек.

Предупредила я, че ще има “ответен удар”, ако не каже, че при разследването е говорила под натиск на полицията.

След разпита на свидетелката прокурорът Иван Гешев поиска арест за Чолаков, който дотогава бе на свобода срещу 10 000 лв. гаранция. Градският съд отказва да го задържи, но Гешев внесе протест и апелативният нареди арест.

Известен още предната вечер за предстоящото задържане, винаги изтупаният със скъпи костюми Чолаков дойде в съда с дънки и пуловер. Изглеждаше притеснен.

Според ДАКСИ той се води управител на „Леграно Бюти Център“ ЕООД на бул. „Черни връх“ 99. От регистъра става ясно, че собственик е „Юсфул Проджектс“ АД, Панама. В страницата на „Леграно“ Чолаков е вписан като управител.

Скандалът с него гръмна в края на май 2010 г., когато МВР даде старт на операция “Мошеници”. Тогава барети го арестуваха, а после обискираха клиниката му. Първоначално прокуратурата се усъмни в още двама души – съседа на Чолаков в Панчарево Георги Костов и д-р Елена Панайотова, лекар в клиниката. Те били управители на 2 фирми – “Клоран” и “ВИК Инвестмънт”, зад които според свидетели всъщност стоял стоматологът. При разследването обаче доказателства срещу двамата не са събрани и те остават свидетели.

Година преди акцията от “Дьолер” подават жалба.

Предисторията е следната. През март 2008 г. в София пристига високопоставен служител на немския концерн на име Клеклер.

Предния месец той научава от клиенти, че офисът на “Дьолер-България” ООД е затворен и не работи. Германецът иска да се убеди, че това е така. Отива в сградата на бул. “Черни връх” 99, където се намира и клиниката. Служителкаму обяснява, че там никога не е имало офис на “Дьолер“ и отказва да го пусне. Клеклер информира централата в Германия. Счетоводител на концерна проверява банковата сметка на дъщерното дружество в София и засича няколко плащания, за които в Германия не знаят нищо.

Според прокуратурата става дума за три превода за общо 1 685 612,53 лв. към “ВИК Инвестмънт“ ЕООД, с което за изненада на германците в София се оказва, че „Дьолер- България“ има сключен договор за наем. Клеклер и колегите му опитват да се свържат с Чолаков, но не успяват. Телефоните му са изключени, не го откриват и на известния им адрес.

Към края на май 2008 г у нас пристига Карстен Беларц, началник на отдел “Правен” при “Дьолер” ООД – Германия. Той също не е допуснат в сградата на “Черни връх”. Стига се до намеса на полицията и прокуратурата. Според обвинителния акт после се установява, че от името на “Дьолер България” Чолаков е сключил договор за наем с “ВИК Инвестмънт“ ЕООД с представител д-р Елена Панайотова. Това става 20-ина дни преди Чолаков да напусне фирмата.

Документът не бил съгласуван с управата на концерна и бил сключен въпреки друг действащ договор за наем от 22 декември 2006 г. до 8 февуари 2008 г. Според новия договор (от 8 февруари 2008 г.)

Чолаков наредил 3 превода от банкова сметка на “Дьолер-България” ООД към банкова сметка на фирмата на Панайотова. Според разследващите на 13, 15 и 18 февруари Чолаков е теглил пари от сметки на фирма “Клоран” АД, управлявана от неговия съсед в Панчарево Георги Костов. После те са преведени по сметки на трета фирма. Тезата на прокуратурата е, че Чолаков е извършил финансови операции с пари, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление – присвояване. Опитал да прикрие всичко под “формата на гражданскоправни сделки”. Обвинението посочва още, че скандалът е довел до прекратяване на търговската дейност в България на чуждия инвеститор и откриване на производство по ликвидация на “Дьолер-България”.

Лекарка: Изпълнявах, защото ме беше страх

Изпълнявах безропотно нарежданията на Чолаков, защото много хора се страхуваха от него. Той управляваше със страх. Имаше заплахи от уволнения и глоби, твърди пред съда д-р Елена Панайотова, която работи година в клиника “Леграно“. Тя е от ключовите свидетели по делото. През 2008 г. лекарката и две нейни колежки участват в шоуто “Пълна промяна“, в което жени и мъже коригират външността си.

Пет месеца по-късно тя е повикана от Чолаков, който й казва, че на нейно име трябва да се създаде счетоводна фирма, в която да бъде прехвърлено всичко, свързано с клиниката. Лекарката щяла да продължи да работи по специалността си, а друг “щял да се грижи за всичко останало“. Така Панайотова става управител на “ВИК Инвестмънт“ ЕООД.

Тя подписвала много книжа. “Впоследствие разбрах, че към фирмата са превеждани големи суми“, казва докторката. “Подставени лица на Адриан Чолаков, хората, които участваха в дружествата, са Елена Панайотова, аз, майка ми Елга Велкова, Георги Костов, съсед от Панчарево”, казва пред съда пък бившата му съпруга Велина Новакова.

Имотите му в Панчарево пустеят

Д-р Адриан Чолаков е собственик на два суперлуксозни имота в Панчарево, които в момента пустеят. Едната сграда, известна сред местните хора като “космическата чиния“, е кацнала на самия връх на ул. “Ловджийска чешма“.

Тя представлява внушителна постройка от бетон и стъкло. Идеята била в нея да се помещава още една клиника освен тази на бул. “Черни връх“ 99.

От постройката се открива впечатляваща гледка към Панчаревското езеро. През една къща е домът на Георги Костов, управител на фирма “Клоран“ АД, зад която се смята, че стои Чолаков. Двамата се запознали по съседска линия.

След първия арест на стоматолога през май 2010 г. строежът е спрян и в момента сградата се руши, а част от прозорците са изпочупени.

Необитаема изглежда и втората къща на Чолаков, която също е с впечатляващи размери и се намира недалече от “космическата чиния“.

Самият Чолаков е родом от Костинброд и е завършил стоматология.(24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти