Жената на корейския посланик почитателка на Слона (снимки)

4
Добави коментар
dominika
dominika

Суматоха
  Култура

Жената на корейския посланик почитателка на Слона (снимки)

Илияна Караланова на 14/11/2012, 19:05

3 снимки:

Следваща

Снимка: plovdivweek

Анна Ким откри изложба в Градската художествена галерия

Изключително съм впечатлена от картините на Георги Божилов-Слона, призна Анна Ким, която откри тази вечер изложба в Градската художествена галерия. Авторката, съпруга на корейския посланик у нас Чън Бихо, е прекарала 2 години в България. „Музеите и галериите са първото, от което се интересувам, когато посещавам нов град в страната ви“, увери художничката. Тя не престава да ходи по изложби, а на въпрос кой е любимият й художник, корейката отговаря, без да се колебае: „The Elephant“.
 
Ким показва традиционно корейско изкуство за първи път не само у нас, но изобщо в Източна Европа. Повече от 20 години тя работи в жанра минхуа, който е бил особено популярен между 17-и и 19-и век в Корея. Харесван е не толкова от аристокрацията, колкото от обикновените хора. Затова минхуа улавя добре корейския начин на мислене и на живот.

Той може да се раздели в няколко категории според това, което изобразява – пейзаж, флорални мотиви и птици, вариации на знаци, тигър и сврака, чек-гори (библиотеката на учения). Сред тях чек-гори е уникална картина, рисувана поради уважението, което корейците имат към изкуството на ученето. Тя изразява желанието на учения да бъде близо до книгите и да се концентрира върху четенето. Ето защо много от изобразените предмети са тясно свързани с темата – документи, свитъци, четки и мастило, но има и други, които не са – цветя и плодове, дребни животни, изобразени близо до книгите.

Изложбата на Анна Ким може да бъде видяна до 2 декември.

Тагове:
изложба
посланик
корея
култура
суматоха
анна ким
слона