Рецепти за Никулден

1
Добави коментар
Deyna
Deyna

Рецепти за Никулден

Почистете и измийте скумриата. Върху едната й страна направете успоредни разрези с остър нож. Смесете продуктите за соса. Намажете рибите отвсякъде с него. Изпечете ги на грил-тиган, докато кожата покафенее. Сервирайте с резени лимон.

Почистете шарана от люспите и вътрешностите и го измийте. Нарежете го на средно дебели филии. Намажете филийките със сол и черен пипер. Оставете така 15-20 минути и след това оваляйте обилно в царевично брашно. Изпържете шарана в сгорещена мазнина, до получаването на златиста коричка. Поставете го върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. Сервирайте го с резени лимони. За гарнитура много върви топла картофена салата.

Добър апетит и весел Никулден!
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите. Измива се много добре на течаща студена вода. Подсушава се и се намазва с лимонов сок, смесен с вода. Оставя се да престои така поне час.
1 глава кромид лук се нарязва на ситно. Запържва се в зехтин. Прибавят се счуканите орехи и те се запържват за кратко. Накрая се добавя изчистения, измит и отцеден ориз. Пържи се, докато придобие стъклен цвят. Овкусява се с пипер, сол и подправка за риба. Залива се с 50 мл. вино и още толкова вода. Оставя се на котлона, докато водата се поеме от плънката.
С така приготвената плънка се пълни шарана. Зашива се. Поставя се в тава за печене.
Доматите, другата глава лук и чесънът се нарязват на ситно. …
Шаранът се изчиства от люспите и вътрешностите и се измива. Накисва се в студена вода с оцет.
Приготовление на соса:
Лукът и морковите се нарязват на ситно, а чушките на едро. Запържват се в олиото. Гасят се с бялото вино и се добавят нарязаните на ситно домати. Сосът се посолява на вкус. Подправя се с кимион, канела, дафинов лист и млян черен пипер.
Шаранът се измива, подсушава се и се поръсва със сол и пипер на вкус. Слага се в намазнена тавичка и се залива с готовия сос. Ястието се пече до готовност на шарана.
Поднася се със резен лимон и салата по желание.

Добър апетит и весел Никулден!
Почистете шарана от люспите много добре и го измийте старателно. Посолете го отвън и отвътре и го оставете да престои така около 1 час в хладилник.
Лукът нарежете на ситно и го задушете в сгорещено олио. Прибавете предварително почистения, измит и подсушен ориз и задушавайте, докато придобие стъклен цвят. Налейте 250 мл. вода. Когато водата се поеме от ориза, добавете галетата, орехите, стафидите, сол на вкус, червения и черен пипер. Сместа се разбърква добре.
Напълнете шарана с тази плънка и го зашийте. Сложете го в намазнена тава за печене и го залейте с малко олио. Поръсете с брашно. В тавата налейте 1 и 1/2 ч.ч. топла вода. Покрийте ястието с алуминиево фолио и печете в предварително …
Първо трябва да запържете сместа от нарязания на ситно лук, нарязаната на съвсем малки парченца чушка и обеления и настърган на едро ренде домат. Ако предпочитате задушено, а не пържено, прибавете малко вода.
Когато зеленчуците омекнат, свалете тигана от котлона. Оставете ги да изстинат и към тях прибавете ореховите ядки, чубрицата и черния пипер. Посолете на вкус. С тази смес напълнете добре почистения, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран. Зашийте го с попарен във вряла вода конец.
Разтворете маята в 1 и 1/2 к.ч. хладка вода. Прибавете щипка сол и 1/2 с.л. брашно. Разбъркайте добре и оставете кашата на топло, за да втаса за четвърт час. .
Сипете брашно в тава, а в средата …
В сгорещената мазнина и малко вода се задушават на слаб огън ситно нарязаните лук, моркови и чесън. След 10-15 минути се прибавя почистеният и много добре измит и отцеден ориз. Разбърква се непрекъснато, за да не загори. След като ориза се запържи се прибавят стафидите и подправките. Овкусява се със сол. Заливаме с 250 мл. вода и задушаваме 5-6 минути на котлона.
След това изсипваме продуктите в тавичка и в средата поставяме изчистеният, измит, подсушен и осолен от вътрешната страна шаран. Пече се в умерена фурна до готовност.

Добър апетит и весел Никулден!
Изчистения, измит и подсушен шаран се нарязва на порционни парчета. Зеленчуците се нарязват на ситно. В гърнето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките. След като се наредят, всички продукти се заливат с виното и зехтина. Гърнето се захлупва и се слага в студена фурна, включена на най-високата степен. Печем около 30 минути. След това намаляваме фурната на 100°C и задушаваме за около 3-4 часа. При такова продължително задушаване се получава изключително апетитен сос.

Добър апетит и весел Никулден!
Шаранът се изчиства от вътрешностите, хрилете, перките и люспите и се измива на течаща студена вода. Овкусява се със сол и черен пипер, отвън и отвътре. Оставя се на хладно място за 1 – 2 часа.
Гъбите и лукът се нарязват на ситно и се задушават в част от зехтина. След като омекнат се прибавят доматите – нарязани на много ситно. Разбърква се и се прибавят орехите, сол и черен пипер на вкус, както и нарязан на ситно магданоз. Оставяме на огъня за минута и отстраняваме.
След като плънката изстине с нея пълни шарана. Зашиваме и го поставяме в намазнена тава за печене. Заливаме с 200 мл. вода и печем на умерена температура.

Добър апетит и весел Никулден!
Шаранът се изчиства от вътрешностите, хрилете, перките и люспите и се измива на течаща студена вода. Посолява се и се маринова с виното и счукания чесън. Оставя се да престои 1 – 2 часа на хладно място.
Лукът, целината, морковите и доматите се почистват, нарязват се на ситно и се задушават в кравето масло. Прибавя се сметаната и се отстранява от огъня. Стафидите се накисват в хладка вода и заедно с орехите се прибавят в сместа. Поръсва се с нарязани на ситно копър и магданоз. Разбърква се.
Шаранът се отцежда от маринатата и се изпържва в сгорещеното олио. В подходяща за печене тавичка, намазана с мазнина, се разстила част от зеленчуковата смес. Поставя се шаранът и се покрива с …

Шаранът се изчиства от вътрешностите, хрилете, перките и люспите и се измива на течаща студена вода. Посолява се и се намазва с олио от двете страни.
Стафидите се накисват в хладка вода за няколко минути. Лукът и гъбите се запържват. Прибавят се червен пипер, черен пипер и сол на вкус. След като се задушат гъбите, се прибавят стафидите (отцедени от водата), орехите и джоджена. Разбърква се добре и плънката се маха от огъня. С готовата плънка се пълни шарана и се зашива. Домата се нарязва на шайби и се нарежда върху шарана, за да не загаря.
Поставяме вече напълненият шаран в тавичка за печене, наливаме около 250 мл. вода и печем на умерена фурна около 1 час.

Добър апетит и весел …
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите. Посолява се и се наръсва с черен пипер.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото и малко вода. Прибавят се натрошените орехови ядки и ситно нарязаният магданоз. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Разбърква се и се залива със 100 мл. гореща вода. Добавят се и стафидите. Вари се 2-3 минути или докато изври водата.
С получената смес се пълни шаранът. Зашива се и се поставя в тавичка с малко вода. Пече се първоначално на силна фурна, а след това се намалява на 200°С.

Добър апетит и весел Никулден!
Махат се хрилете и люспите на шарана. Измива се и се подсушава отвътре с кухненска хартия. В тенджера се загрява олио. Прибавят се 2 глави настърган кромид лук и нарязаните на дребно моркови. Задушава се около 2-3 минути и се прибавя доматения сос, сол, черен и червен пипер на вкус. Щом плънката се сгъсти се маха от огъня. След като изстине леко се прибавят орехите.
Шаранът се пълни с тази смес и се зашива с готварски конец. Тава за печене се намазва с олио, останалата глава кромид лук се нарязва на средни по големина парчета. Шаранът се намазва с 2-3 с.л. олио и се поставя в тавата. Слага се 1/2 ч.ч. вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се 45 минути във фурна, загрята на …