В модерен скандинавски стил

1
Добави коментар
yApple

В модерен скандинавски стил

04.12.2012 г.

Никак не е изненадващ фактът, че една от най-големите компании в света, произвеждащи мебели и аксесоари за дома, е шведска. Скандинавските дизайнери, в сравнение с всички останали по света, предлагат едни от най-стилните и функционални интериорни решения.

Както може би сте забелязали, докато разглеждате страниците за интериорен дизайн в интернет, техниките и похватите, които използват дизайнерите от Швеция, Дания, Финландия и Норвегия, биват копирани по цял свят. Ако и вие искате да внесете известно количество скандинавски стил във вашия дом, ето няколко основни съвета, които може да следвате.

Бяло, бяло и още бяло

В скандинавските държави зимите са дълги и снегът е в изобилие. Затова и техните интериори се характеризират с много чисти, светли и бели пространства, напомнящи за екстериора. Бели стени и тавани, подове покрити с дървесина в светъл декор и огромни количества естествена светлина, характеризират повечето съвременни скандинавски интериори. Освен това, използвайки белия цвят, можем да направим дори и най-тесните пространства да изглеждат по-просторни.

Изобилие от странни принтове

Цялата тази белота в комбинация с обикновен черен цвят щеше да изглежда някак скучна, ако ги нямаше перфектно позиционираните цветни акценти. Модерните скандинавски домове често включват известно количество цветни елементи в обзавеждането, които разчупват еднообразието на неутралните черно-бели интериори. Например червен диван в комбинация с тъмносин килим, ще помогне за създаването на един по-динамичен дизайн. Белият цвят ще ви очарова със своята неземност и красота, но ако липсва цветният детайл, той би стоял някак празен и безсмислен, сам по себе си. Цветовете са тези, които създават индивидуалност и стил в интериора на дома.

Семпъл дизайн

Докато дизайнерите по цял свят се опитват да изпипат интериора до най-малкия детайл, да бъдат оригинални и да изпълнят всяко кътче със стил, то скандинавците предпочитат семплия дизайн и свободното пространство. Това означава премахване на всичко излишно и създаване на много пространства за складиране на вещи. Например една спалня не се нуждае от нищо повече от: легло, матрак, топла завивка, меки възглавници, нощно шкафче, рафт за книги и може би стол за четене. Премахнете всички вещи, които не са необходими и само намаляват свободното пространство.

Въпреки че скандинавските дизайнери изключват сложните детайли в някои зони, те определено изпитват влечение към цветните принтове при дамаските и спалното бельо. Използвайки цвета пестеливо, те осигуряват необходимото количество въздух, за да могат тези цветни детайли да се откроят и привлекат вниманието.

Източник: decoist.com
Посещения: 2169