Веднъж в живота: нова звезда ще се появи в небето

514
Добави коментар

Астрономите очакват нова звезда да се появи на небосклона някъде между настоящия момент и месец септември.

„Това е събитие което се случва веднъж в живота и ще създаде много нови астрономи, давайки на младите хора космическо събитие, което да наблюдават сами, да зададат въпросите си и да съберат данни.“ казва д-р Ребека Хаунсел, асистент в проучването на събитието в НАСА.

Събитието е наречено „нова“, и обозначава активността на звезда-бяло джудже, която се намира в нашата галактика, в съзвездието Корона Бореалис. За разлика от супернова, което е експлозивна смърт на масивна звезда, бялото джудже излъчва материя с цикличност, която може да отнеме хиляди години.

„Има няколко нови с къси цикли, но обикновено не можем да видим повече от едно проявление в рамките на един човешки живот, а рядко има и такова явление относително близо до нашата система.“ казва Хаунсел.

Бялото джудже е част от двойка звезди в края на живота си, като другата е червен гигант. И двете звезди са формирани, след като „нормална“ звезда изразходи водорода си, който ползва за ядрен синтез и започне да умира. След 5-6 милиарда години, нашето слънце ще се превърне в червен гигант, което вероятно ще изпари вътрешните планети, но не знаем дали и Земята ще изчезне.

На всеки 80 години, звездите от Корона Бореалис преживяват такова събитие.

Червеният гигант става нестабилен, като постепенно се загрява и изхвърля външните си слоеве към бялото джудже. Този обмен на материя предизвиква затопляне и на бялото джудже, до момента, в който то изпита термоядрена реакция – нещо като експлозия, в която се изхвърля тази „чужда“ материя и така се получава нова, която ще свети докато приключи реакцията, след което цикълът започва отначало.

Първото записано наблюдение на нова в Корона Бореалис е през есента на 1217 г. когато абатът на Урсберг, Германия, оставя бележка за „бледа звезда, която за малко блести със силна светлина“. Последното явление нова там е от 1946 г.

Повечето нови се случват изведнъж, а Корона Бореалис е една от 10 известни в галактиката. От предишни наблюдения се знае, че звездата става по-неясна около година преди да стане нова и да заблести по-силно. През март 2023 г. започва потъмняването ѝ, така че очакваме явлението тази година, но не се знае точно кога.

Корона Бореалис се намира на 3000 светлинни години от Земята и двойката звезди не се вижда с просто око, но при явлението нова ще заблести с подобна на Полярната звезда яркост.

Когато стане достатъчно ярка, ще изглежда така, сякаш има нова звезда в небето. Тя ще бъде видима за няколко дни с просто око, а за малко повече от седмица с бинокъл, след което отново ще се затъмни и ще изчезне от небето за следващите 80 години или повече. Ще може да се вижда от Северното полукълбо.

Локацията в небето, където ще може да се види се открива, като определите най-ярките звезди в небето – Арктур и Вега и пуснете мислена права линия между тях. Там ще откриете Корона Бореалис.

Последната нова, наблюдавана от Земята е Нова Сигни, през 1975 г. и е имала подобна яркост на Корона Бореалис, но там най-вероятно няма повече да осъществява трансфер на маса.

Все пак е възможно Корона Бореалис да не се превърне в нова до септември, но за всеки случай астрономите следят небето и разбира се, ако това се случи, благодарение на социалните медии, всички ще научим веднага.

Освен забавление и предизвикателство за млади астрономи, изследването на експлозията, която превръща бялото джудже в нова, помага за по-добро разбиране на протичането на термоядрени реакции в звездите, основата на възникването на цялата материя във вселената.

Източник: CNN