Отнемат лиценза на ЧЕЗ?

2
Добави коментар
mignews
mignews

Прокуратурата ще предложи отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Това обяви на пресконференция прокурор Георги Камбуров, участвал в проверката на дейността на ДКЕВР за последните 13 месеца.  „По отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та, стигнахме до извода, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ – двете дружества”, обясни Камбуров. По време на изявлението на прокуратурата, подобно направи и председателят в оставка на енергийния регулатор Юлиана Иванова, която потвърди, че ДКЕВР от своя страна решава дали да започне процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата.

Според разпоредбите на ДКЕВР, за всяко просрочване на периода за отчитане на потребената от абонатите електроенергия, санкцията е от 20 000 лева до 1 милион лева. Досега обаче не е отчетено да има санкции от страна на регулатора към което и да е от трите ЕРП-та у нас, е друго заключение на прокурорската група.

Според прокурор Веселин Найденов, комисията е решила, че отчитането на сметките трябва да е в рамките на месец, а не е осъществила достатъчно контрол върху изпълнението на това нейно решение. „Едно от дружествата (Енерго Про) даже не е отразило в общите си условия това решение на комисията”, посочи още Найденов и потвърди, че на места януарските сметки за ток са били засечени едва след 32-40 дни.

От прокуратурата подчертаха още, че няма изградени трайни механизми, които да способстват за ясен и точен контрол на ДКЕВР по отношение на инвестиционните й дейности. „Другият момент е как българските граждани може да защитят правата си, когато смятат, че са нарушени. Запознахме се с целия механизъм за движение на жалбите. За периода от 13 месеца, който проверяваме, установихме, че са подадени 2038 жалби, до момента имаме произнасяне с решение само на 188, което е по-малко от 9% от подадените жалби, възпрепятстван е пътят на движение на жалбите”, посочи още Найденов.