Моите пътувания в снимки

59
Добави коментар
Maravillosa
Maravillosa

Винаги, когато можем, пътуваме до някъде през февруари. Тази година решихме отново да отскочим до любимите Канарски острови . Голямо беше изкушението да отидем пак на Фуертевентура , но желанието да видим нещо ново надделя. В края на декември, направихме една „ревизия“ на самолетните билети в сайтовете на Wizz air  и Ryan air и установихме, че най-евтино ще бъде пътуването до остров Тенерифе. Най-изгодните варианти до Канарски острови обикновено са през Мадрид, но не винаги полетите до там от София са евтини, а и аз предпочитам, като имаме полети с прекачвания, да не се налага да правим междинни нощувки, така че се спрях на варианта София – Бергамо ( Wizz air ), Бергамо – Тенерифе  юг ( Ryan air ), а на връщане Тенерифе север – Мадрид (  Ryan air  ) и Мадрид – София  ( Wizz air ). Тоталът беше 120 евро на човек, което за тази дестинация не е никак лоша цена :-)! Да отбележа само, че напоследък се учим да летим с по-малко багаж, т.е. бяхме само с ръчен, но за 8 дни лятна почивка е съвсем достатъчно. За полети с прекачване е много по-удобно, а и съвсем не си струва 200-тате лева отгоре, при положение, че на място човек може да си купи всичко необходимо!

Голяма беше и дилемата къде точно да отседнем – дали в южната част на острова, където по принцип е почти винаги слънчево, или в северната, където през повечето време има ниски облаци и вероятността от дъжд е голяма. Всичко зависеше от това, как искаме да си прекараме времето на Тенерифе. След кратка справка с чичко Google и Google Earth установих, че плажовете на Тенерифе не са кой знае колко примамливи и много по-интересно ще ни е да разгледаме острова, а всъщност интерeсните места са именно в северната част. Нямаше никакъв смисъл да спим в южната част и всеки ден да си губим времето да пътуваме на север! Най-интересно ми се видя едно селце на име Маска и клисурата, която води от него до морето. Реших, че това ще е eдно от нещата, които задължително трябва да посетим (другото беше вулканът Тейде) и затова разделих нощувките на две части – 3 нощувки в Пуерто де Сантяго, от където щеше да ни е по-удобно за пътуването до Маска и 5 нощувки в Пуерто де ла Круз. Само да отбележа, че Маска и Тейде наистина се оказаха must visit и ще пиша за тях в отделни постове.

Полетът от Бергамо до Тенерифе продължи 4 часа и 40 минути, накрая даже леко ми доскуча. Когато снижихме за кацане се откри много интересна гледка – слой облаци, над тях се издига Тейде, а под тях се вижда морето.

Бяхме си резервирали трансфер от летището до хотела, защото до нашия курорт нямаше директен автобус. Резервацията я направихме на http://cheapesttaxis.com/ , цената е 9.25 евро на човек, но честно казано, от както ползваме трансфери, за първи път съм недоволна! Никой не ни чакаше на изхода, въртяхме се около половин час, звънях по телефона, но никой не вдигаше.Накрая реших да се разходя из летището и видях офис с името на фирмата. Отпред висяха едни младежи, които се забавляваха :-). Имаше ни в списъка, но все пак някой можеше да дойде да ни посрещне! На всичкото отгоре трябваше да чакаме друг полет, та благополучно чак в 20.00 часа се озовахме в хотела! Бяхме толкова изтощени, че след вечеря направо си легнахме. 

За първия ни ден не бях планирала нищо специално и решихме да се разходим, да опознаем обстановката или просто да полежим на плажа. По принцип, имах голямо желание да посетим съседния остров Ла Гомера, но проявих благоразумие и не организирах предварително посещаването му. Просто щеше да ни дойде прекалено още първите дни – целодневна екскурзия до Ла Гомера, на следващия ден преход през клисурата на Маска и на третия ден нямаше да можем да гледаме от умора :-)! А и така или иначе сме ги подкарали Канарските острови, та някоя година ще посветим специално на Ла Гомера!

Playa la Arena , Puerto de Santiago  и Los Gigantes са курорти в северозападната част на острова. Преливат един в друг и така и не разбрах, къде свършва единият и започва следващият. Не е лошо, но се състоят само от хотели!

 На втория ден, когато се прибирахме от Маска, попаднахме на карнавал в Los Gigantes.Беше много интересно, забавно и шумно :-)!

Santiago del Teide – градчето е съвсем малко, обикаля се буквално за 20 минути. Ние трябваше да прекараме тук около час и половина, докато чакаме бусчето за Masca и го обиколихме три пъти :-)!

Masca – гледките тук бяха направо убийствени, както вече казах – най-любимото ми място на Тенерифе и ще посветя цяла публикация за там!

На третия ден трябваше да отидем към следващото ни място за спане – Пуерто де ла Круз. По принцип за придвижване из острова е много удобно да се вземе кола под наем (много са евтини, както и бензина), ние ползвахме градския транспорт, който също е много добре уреден и евтин. Най-изгодно е да се купят карти BONO, те са на стойност 15 и 25 евро, като една карта може да се ползва не само от един човек. При качване в автобуса (местните казват на автобусите guagua), картата се пъха в едни машинки, казвате на шофьора до къде сте и той ви я маркира, а отзад на картата се изписва каква е оставащата сума. Ако ви останат например 10 цента в картата, може да доплатите остатъка от сумата в брой, но пак ползвате отстъпката. За по-далечни разстояния може да излезе до 50% по-евтино от стандартен билет. Сайтът за транспорт на Тенерифе е http://www.titsa.com/ , там може да се види всякаква информация от рода на разписания, маршрути на автобусите, цени и между другото са много точни (изпитано)! За целият ни престой там сме закупили карти на стойност 55 евро, като с изключение на първия, почти всеки ден ползвахме от 2 до 4 автобуса. Само да отбележа, че BONO не важи за пътуването до Тейде!

Puerto de la Cruz е много приятно градче в северната част на острова. Обикновено дилемата на пътуващите до Тенерифе е къде да отседнат – в Пуерто де ла Круз на север или в Плая де лас Америкас на юг. Второто си е типичен курорт тип „Слънчев бряг“ – само хотели, но пък плюсът му е, че  е с поне 5-10 градуса по-топло. Така че, ако сте дошли на Тенерифе предимно заради плажа или нощен живот, то това е вашето място! Пуерто де ла Круз също е много туристическо, но е някак си по-спокойно и автентично!

Тук в градинката, пред църквата, мога да стоя с часове :-)!

Гледка към Тейде 

На острова има много бананови плантации. Нищо чудно, че 1 килограм струва около 0.60 евро!

San Cristobal de la Laguna – старата столица на острова

Другото място, което страшно много ми хареса е Roque de las Bodegas до Таганана. Пътят до там е тесен и с много завои, нищо чудно, че 30-те километра от Санта Круз се взимат за около час.

  Освен това имам чувството, че тук никога няма ден без облаци – всички снимки, които съм виждала от това място, са подобни на моите…

За това пък гледката наистина си заслужава!

Има и приятно ресторантче, където човек може да си хапне прясна рибка, при това изобщо не беше скъпо. На всичкото отгоре имахме и жива музика, просто мечта – ядеш вкусна риба, канарски печени картофи със сос mojo, пеят ти испански песни и се наслаждаваш на океана и околните върхове!

Santa Cruz de Tenerife e столицата на острова. Според мен спокойно може да се пропусне, освен ако не сте любители на шопинга. Точно до автогарата има един огромен мол, в който убихме един час докато навън валеше.

Icod de los Vinos – това градче е известно предимно с драконовото дърво-хилядолетник, или както му казват: Drago Milenario

А ето го и него – Drago Milenario! От пръв поглед не изглежда много голямо, но ако се вгледате в хората, които са до него, се осъзнават размерите му! 

 

Garachico е в непосредствена близост до Икод де лос Винос и разглеждането на двата града може да се комбинира. Има много приятен и уютен център и е известен със скалните си басейни.

 Скалните басейни в Гарачико

Винаги съм казвала, че според мен Канарските острови са за почивка през зимата. Първо, защото през лятото в Европа има къде-къде по-хубави плажове и второ, на Канарите дори да е лошо времето през февруари, просто няма как да е по-лошо от тук, при положение, че минималните температури са 15 – 17 градуса. Между другото, много е смешно как по улиците могат да се срещнат хора, от такива по къси гащи и тениски, до такива, които са зимно облечени :-). Ние улучихме що годе хубаво време – температури през деня от 25 до 28 градуса, валя ни само един път, слънцето понякога ни правеше номера, но пък си изкарахме страхотно. Това за мен ще остане един от любимите ми острови. Но, ако реша, че ми се ходи през зимата на плаж, със сигурност бих си избрала Фуертевентура! Честно казано, 8 дни изобщо не ми стигнаха, ако разполагах с още време можех да запълня програмата още по-пълноценно. Всъщност ние не посетихме 2 обекта, които според някои задължително трябва да се видят – Loro Parque (зоологическа градина в Пуерто де ла Круз) и Siam Park (аквапарк в южната част на острова), но просто интересите ни не бяха с такава насоченост :-). Ако трябва да направя своя собствена класация за местата, които не бих пропуснала на остров Тенерифе, то това са:
 1. Barranco de Masca
 2. Pico del Teide
 3. Roque de las Bodegas
 4. Las Teresitas
 5. Garachico