Аламанда

35
Добави коментар
maritime
maritime

 

Allamanda cathartica

Преди да се захванете с отглеждането на аламанда, имайте предвид, че тропическото растение е увивно и трябва да му подсигурите стойка за увиване.

Как изглежда

Ефектното стайно цвете расте бързо и цъфти от май до септември с фуниевидни цветове най-често в наситено-жълто. Може да си отглеждате и аламанда, която дава лимонени, оранжеви, червени, винени и кремави хибриди. Листата са кожести, лъскави с дължина 12,5 см, леко извити в края. Цветовете са с формата на тромпет и размер 5-7 – до 12 см.

 

Грижи

Аламандата не обича студа. Затова през зимата я отглеждайте при температура, не по-ниска от 15°С. Не я дръжте на течение, защо има опасност от заразяване с щитоносни въшки.  През фазата на растеж от април до ноември я поливайте обилно с филтрирана вода. Торете я ежеседмично. Постоянно оросявайте листата и осигурявайте влажност в помещението, където е саксията. През останалите месеци от годината поливайте аламандата съвсем пестеливо и изобщо не я торете. Растението се чувства най- добре на огрян от слънцето прозорец. Пазете го обаче от обедното слънце, тъй като лъчите му са прекалено силни и може да прегорят листата и цветовете.  Размножава се чрез резници под фолио при стайна температура поне 27°С.

Внимание!!! Аламандата е отровна. Листата й пускат бял сок, който може да предизвика раздразнение на кожата, поглъщане на листата предизвиква повръщане и висока температура.