Банки – Dir.bgbanks.dir.bg

30
Добави коментар
dany-dantes
dany-dantes

Оптимизмът расте, цените падат
News.dir.bg – 28 април 2009, 11:41
През април 2009 г. с изключение на строителството бизнесклиматът в останалите отрасли промишленост, търговия на дребно и услуги регистрира увеличение спрямо предходния месец, съобщава НСИ. Общо за страната той се повишава с 0.6 пункта
Промишленост. За първи път след септември миналата година съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се покачва с 4.1 пункта през април, което се дължи изцяло на повишените очаквания на стопанските ръководители за развитието на бизнеса през следващите месеци Очакванията за бизнес състоянието за шест месеца напред са значително по-оптимистични.
Същевременно обаче оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, производствената активност и равнището на поръчки за местния пазар и за износ са по-неблагоприятни спрямо март През периода януари – април 2009 г. средното натоварване на мощностите в промишлеността намалява с 3.2 пункта и се оценява на 67.4%.
Строителство. През април 2009 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” се влошава с 6.1 пункта спрямо предходния месец март, когато анкетата регистрира известно подобрение Понижението този месец се дължи на по-песимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние и очакванията им за следващите шест месеца. Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Същевременно обаче за периода от януари до април са подобрени оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) – от 6.2 на 6.7.
За пети пореден месец между 15 и 19% от стопанските ръководители в строителството прогнозират намаление на продажните си цени.
Търговия на дребно. През последния месец стопанската конюнктура в търговията на дребно запазва подобреното си равнище от предходния месец, като стойността на съставния показател “бизнес климат в търговията” остава приблизително същата (19.6%) Търговските предприемачи оценяват настоящото си бизнес състояние малко по-неблагоприятно в сравнение с март, което се компенсира с по-оптимистичните очаквания за следващите шест месеца.
Продажните цени в търговията на дребно са се намалили през последния месец и се очаква пониженото равнище да се запази и през следващите три месеца
Услуги. През април, независимо от песимистичните оценки на мениджърите от сектора на услугите за настоящото бизнес състояние на предприятията и търсенето, равнището на съставния показател „бизнес климат” се покачва с 1.0 пункт в сравнение с март поради по-оптимистичните им очаквания за следващите месеци Анкетата отчита, че стопанските ръководители прогнозират подобрение на бизнес ситуацията и увеличение на търсенето на услуги, като същевременно не предвиждат наемане на допълнителна работна ръка през следващите три месеца.
В сравнение с март повече предприятия очакват намаление на продажните цени в сектора на услугите през следващите три месеца .

03.04.2015
Валути
Bid
Ask

USD/BGN
03 апр.
1.7813
1.7819

EUR/USD
03 апр.
1.0966
1.0972

USD/BGN fix
02 апр.
1.80594

Meждубанков депозитен пазар

СОФИБОР 6 м.
03 апр.
0.000%

0.000 б.т.

Selected data supplied by Reuters Limited

Индекси

BG40

30 дек.

BGREIT
02 апр.

BGTR30
02 апр.

SOFIX
02 апр.

Selected data supplied by Infostock

Selected data supplied by Finam