Блогове – АгроНЕТ.бг

4
Добави коментар
davis
davis

Пчелите работнички са женски индивиди с недоразвита полова система. Заради тази причина те не могат да се съешават с търтеите. В процеса на дългата еволюция при специализацията им в пчелното семейство от пчелите работнички постепенно са отпаднали размножителните функции и половата им система е останала недоразвита. Техните яйчници имат 3 до 20 яйчни тръбици, от които при нормални условия в пчелното семейство не се образуват и не се отделят яйца.

В замяна на изгубената си размножителна способност, пчелите извършват цялата работа вътре и извън пчелното гнездо: събират и пренасят нектар и прашец и ги складират като хранителни запаси, произвеждат восък и изграждат пити, охраняват гнездото и др.

При тях обаче са се запазили и доразвили някои чисто майчински функции, като:

приготвянето на кашицата и млечицето;храненето с тях на ларвите и майката;удивителните грижи, които те полагат при отглеждането на пилото;те поддържат необходимата температура и влажност на въздуха;те поддържат чистота в килийките и в пчелното гнездо.

Дължината на хоботчето при местната пчела е 6,3 – 6,7 мм, а при кавказката сива, планинска пчела е най-дълго и достига 7,25 мм. Пчелите са най-многобройните индивиди в пчелното семейство – няколко десетки хиляди.

Броят им зависи от:

сезона; от плодовитостта на майката;от условията на развитието на семействата;

Тялото на пчелите е сравнително по-дребно от тялото на майката и търтеите. То достига дължина 12 – 14 мм. Масата на отделната пчела е около 100 мг, т.е. в 1 кг има средно 10 000 пчели. Теглото им зависи твърде много от това дали медовата им гушка е напълнена на с нектар или мед. В пчелния рой пчелите са по-тежки и понеже напълват медовата си гушка с мед преди излитането на роя. През зимата тъй като пчелите е невъзможно да се облитат и да се прочистват, често масата им се увеличава вследствие на задържане на несмлените остатъци в дебелото черво. В зависимост от възрастта и от физиологичното състояние на пчелите има относителна последователност и на техните функции. Вследствие на усилената работа, която извършват през активния сезон, пчелите бързо се изтощават. Те живеят до 36 дни при силните семейства, а при по-слабите около 28 дни. През зимата пчелите живеят 6 – 9 месеца, тъй като са в относителен покой и в тялото им още от есента има натрупани достатъчно запаси от белтъчни вещества и мазнини (т.нар. мастно тяло).

Пчелите са не само работна сила – те направляват и контролират развитието и растежа на пчелното семейство и размножителния процес:

от това как те хранят майката, зависи до голяма степен нейната яйценосна дейност;от качеството и количеството на храната, която дават на младите ларви, зависи дали от тях ще се отгледат пчели работнички или майки;те подготвят и извършват смяната на майката и естественото роене или го усуетяват, ако условията се променят; пчелите участват активно при съешаването на майката, като я изтласкват и принуждават да излети навън;те решават съдбата на търтеите, когато те вече не са нужни.

Въпреки, че половата им система недоразвита, при някои условия, като:

например при естественото роене на пчелните семейства;при недостиг или липса на младо пило в гнездото, яйчните тръбици при част от пчелите започват да се развиват и се появяват – анатомични търтовки.

Когато семейството остане за по-дълго време (15 – 20 дни) без майка или пило и няма маточник, анатомичните търтовки се превръщат във физиологични търтовки. В яйчниците им започват да се формират зрели яйца, които те снасят в търтееви или работнически килийки. Една такава пчела може да снесе 20 – 30 неоплодени яйца. От тях в работническите килийки се развиват търтеи джуджета.

Появата на пчели търтовки се обяснява с това, че:

те консумират усилено собственото си млечице, защото няма младо пило на което да го дадат;липсва майчиното вещество, тъй като семейството няма майка.

Пчелите търтовки обикновено не приемат придадената им майка и я убиват. За спасяване на търтовъчните семейства се използват специални начини.

Търтовъчните семейства са с намалена работоспособност и медопродуктивност. Те са обречени на ликвидиране, тъй като в тях се отглеждат само търтеи, а пчелите им остаряват и умират.