Онлайн кредитиране

12
Добави коментар
darkinvader
darkinvader

Кредитната карта е вид разплащателно средство за покупка на стоки, услуги и др. За разлика от дебитната карта, сумата за покупка с кредитна карта не се изтегля от банковата сметка на картодържателя, а от отпуснатия кредитен лимит от банката или кредитната компания. В някои случаи кредитната карта е кодирана така, че да може да се надвишава допустимият лимит. Кредитните карти са важни за създаване и изграждане на кредитна история, която влияе на условията за отпускане на потребителски кредити като заеми, ипотеки и покупки на лизинг на автомобили например, както и други.

Повечето хора, разбира се, вече знаят основната разлика между дебитните и кредитните карти. Дебитните карти се използват за тегленето на средства от сметка, в която преди това сте внесли такива. Когато плащате с дебитна карта, магазинът проверява дали имате нужните средства в сметката си. Когато плащате с кредит, търговецът просто удостоверява, че имате действаща кредитна линия. Банката плаща в момента на покупката, а вие сте отговорни за това да платите обратно на банката.

Всяка кредитна карта има няколко характеристики. Най-важните от тях са:

Кредитен лимит – финансовите средства, които могат да се ползват с дадената карта. Освен общият кредитен лимит, кредитните карти могат да имат и допълнителни лимити за ден, седмица или транзакция.

Лихвен процент

Гратисен период. Обикновено кредитните карти имат гратисен период, в рамките на който, ако се погаси задължението, не се дължат лихви.

Такси – тук се включва както таксата за издаване, годишната такса за обслужване, така и таксата при теглене на пари в брой и плащания