Замеряха ме с речни камъни

2
Добави коментар
mignews
mignews

Водещ: Защо бюджетът нажежи страстите и още – трябва ли да има избори през май? Коментар на Йордан Цонев от ДПС, който е в студиото. Добре дошъл.

Йордан Цонев: Добро утро.

Водеща: Добро утро. Всъщност страстите се нажежиха вече и в нашето студио. Нека обаче да започнем с няколко реплики от вчерашния пленарен ден.

Бойко Борисов: Когато вкарваме държавата в, след това тези, които я вкарват да знаят, че след това трябва да си оправят бакиите. Вие докарахте предсрочните избори, вие активно господин Станишев всеки ден казваше „ние сме зад протестиращите, зад всеки протест, да падат”. Сега казват, ама не са събрани приходите. Няма да ги съберете и до края на годината.

Йордан Цонев: Да върнеш страната 2010 г. с 4,8 свръхдефицит, да ти образуват процедура по свръхдефицит, която ти си предизвикал и след това да я върнеш обратно, т.е. да се поправиш, не означава, че някой преди теб го е направил. Такива излагации на тема финансова стабилност, аз не съм чувал не от министър-председател, не съм чувал от курсисти в първи курс на икономическите техникуми. Не знам защо, вие нямате вина, вашата професионална квалификация е друга. Мен да сте ме чули да се изказвам на тема гасене на пожари?

Водещ: Така. Вкарвате страната в криза, каза бившият премиер Борисов. От БСП се чуват също гласове за очаквана рецесия, а и вие сам казахте, че наесен е възможно да сме в състояние на рецесия. Неизбежна ли е обаче?

Йордан Цонев: Силно искам да не съм прав. Но данните от анализа на развитието на икономическата ситуация, посочват това – в страната вече девети месец потреблението се свива. Не е свито, а се свива, продължава да се свива. Инвестициите също, а от друга гледна точка ръстът, който беше предвиден от 1,9 беше коригиран на 1%, а ръстът за последното тримесечие 0,4 още надолу. И това в някои графики е изобразено, кривата е доста стръмна към нулата. Преминем ли нулата сме в рецесия. А 0,4 е в рамката на статистическата грешка. И тези, свитите приходи за шестмесечието също говорят за такава тенденция.

Водещ: Ако има такава тенденция, защо си гласувахте ваканция?

Водеща: Да, с какво сърце ще почивате, господин Цонев, ако държавата наистина отива към пропастта?

Йордан Цонев: Вие наистина ли смятате, че сме свръхчовеци, така като ме гледате изглеждам ли ви на човек, който няма нужда от почивка?

Водеща: Естествено, всички имаме нужда от почивка, но при тези данни и при тези прогнози, които правите за рецесия, на прехвърляме нулата и така?

Йордан Цонев: Икономиката не е нива, която може да се окопае и след пет минути да я засадим, и след 15 минути да даде плод. Там има инерционни процеси. Опитваме се да ги спрем. Не само с актуализацията на бюджета, не само с разплащане веднага към бизнеса да отпушим движението на капитали между бизнеса, не само с намаляването на лицензионните режими, които предстои първо 20, после 32 в рамките на един месец само. Те. опитваме се да правим онези стъпки, които са нужни, за да спрем този процес, доколкото е възможно.

Водещ: Приходните агенции работят ли – данъчни, „Митници”?

Йордан Цонев: Трябва да ви кажа, че има проблеми в приходните агенции – „Митници” и данъчните. Вчера бяха ясно казани по време на дебата и по време на дебата и в комисията. Нужни са кадрови промени…

Водещ: Господин Борисов каза, че до февруари са работили по негово време.

Йордан Цонев: Данните сочат друго. Изпълнението на приходите за петмесечието преди да влезе кабинета във функциите си, сочеха преизпълнение спрямо предходната година с около 1,8 процента. А заложеното в бюджета е 8,7 процента. Т.е. ако този темп на преизпълнение на приходите се запази, ние наистина ще имаме дупка от 1 милиард. Те мислят, че някой се шегува с тези цифри.

Водеща: Напротив. Изключително сериозно дори изглежда, когато правителството излиза и казва – ние не можем да съберем приходите. Това е огромен проблем, ако правителството не може да събере приходите, какво правим оттук нататък?

Йордан Цонев: Защото са заложени грешно. Още миналата година при приемане на бюджета казах на Дянков и на колегите от ГЕРБ, не може да предвиждате 1 милиард и 800 милиона приходи повече от 2012 г., при положение, че икономиката не дава тази опция. Вашата прогноза за икономиката не дава опция за 1 милиард и 800 хиляди. Обикновено нарастването на приходите от година в година, нарастването е не повече от 600-700 милиона. Изведнъж тази година решиха да е 1 милиард и 800 милиона. На базата на това, на тази тяхна прогноза, те направиха прогноза за разходите и тези разходи обаче ги и направиха.

Водещ: БСП каза, че са малко тези разходи тогава.

Йордан Цонев: Вижте, по време на приемането на бюджета всяка партия решава каква политика да избере. БСП избра тази политика, за да прави социална политика. Ние обаче от ДПС казахме истината, която се сбъдна. Казахме, че тези приходи са нереални и се оказа, че са нереални. Вчера в зала и депутатите от ГЕРБ се съгласиха, че изпълнението към шестмесечието не позволява да сме оптимисти за изпълнението, не за изпълнение, дори за доближаване до това изпълнение. Защото 270 милиона е преизпълнението, а трябва да е 1 милиард и 800 хиляди. По Републиканския бюджет данъчните приходи са изпълнени с 221 милиона повече, а трябва да са с 1 милиард и 300 хиляди, има 1 милиард и 100 неизпълнение.

Водещ: Спрете контрабандата, господин Цонев. Текат страшни реформи в сектор „Сигурност”. Нашата репортерка се разходи два дни от една седмица на Женски пазар и на още един пазар в София, контрабанда в такива размери откри, че просто не е истина – цигари.

Водеща: И това е един мъничък пример просто. Отделно са ДДС измамите, всякакъв вид престъпления срещу финансовата система. Това в крайна сметка не са ли пропуснати приходи? Сигурно няма такъв финансов термин, но смисълът?

Йордан Цонев: Това са точно така, пропуснати приходи за бюджета…

Водеща: Там какво правите?

Йордан Цонев: Там сме предприели 3-4 мерки. Първата е, създадохме, създаваме и вече законодателно е готово специално звено, което ще се бори с ДДС измамите, вътрешнообщностните доставки, законът е готов и влиза в парламента. Второто нещо, което направихме е да се създаде, да се прегледа цялото това преписки, всичко което съществува е в ДАНС и в МВР по отношение на контрабандата и да се активират действията.

Мисля, че съвсем скоро ще има реални резултати. Но искам да ви кажа нещо, което е много важно. Дори целият акциз да успеем да съберем, той няма да е повече от 300 милиона лева. Дори да спрем в някаква степен източването на ДДС в следващите шест месеца, в следващите четири месеца, защото остават толкова, не може приходите да отидат повече от 300-400 милиона нагоре.

Водеща: Т.е. не върши работа в този бюджет, това казвате?

Йордан Цонев: В този бюджет не върши работа, което не значи, че няма да го направим, освен това системите са инерционни. Едно действие в тези системи дава резултат пет-шест месеца по-късно. И от тази гледна бюджета абсолютно наложителна е актуализацията. Разбира се, ако се върнем на бюджета, вие вероятно ще ме питате, аз ще ви кажа, много държа да ви кажа за прословутия един милиард заем. Толкова спекулации по тази тема не мога да понеса.

Водеща: Чакайте аз само да ви попитам един страшно конкретен въпрос, който взех на заем от опозицията. Каква е икономическата логика, попита Димитър Главчев, да се вземе един заем, на който да му се плащат лихви, за да стои във фискалния резерв? И една добавка – вчера социалните мрежи ви припомниха на вас персонално, между другото, една стара арабска поговорка, според която „бедност без дългове е богатство”.

Йордан Цонев: Това трябваше да го припомнят на Борисов и на Дянков като увеличиха дълга с 4 милиарда и изхарчиха 4 милиарда от резерва, което е очевидна истина, дори и те го признаха.

Водеща: Кажете сега каква е истинската ситуация да плащаме лихви, за да стои в резерва?

Йордан Цонев: Сега ще ви кажа. Имаме две опции. В момента има 5,7 милиарда във фискалния резерв. Връщаме 800 милиона след 10 дни, които взеха през февруари със заем от Държавни ценни книжа. Остават 4,9 милиарда. Не вземаме никакъв заем. Отчетохме го това, когато правихме бюджета и си казахме така с Орешарски, с Чобанов, с всички икономисти. Идеално, няма да ни критикуват за нищо. Лесно ни е. Всичко е точно. Придвижваме се към края на годината.

Водеща: Къде е уловката, кажете сега?

Йордан Цонев: Ще ви я кажа. Уловката е, че от фискалният резерв се извършват плащания по европрограмите, които пари идват доста по-късно. И така фискалният резерв се намалява. Намаляването на фискалният резерв не е политика, която ние одобряваме. Това го правеше Дянков. Стигаме до дъното на фискалния резерв до онези 3,2 милиарда и четири, които не могат да бъдат пипани. И ви казвам следващото основание. В края на декември тези плащания фискалният резерв ще падне под 4,5 милиарда, което е под заложеното в бюджета, първо.

Второ, самият януари, когато не можем да вземем никакъв заем нито от вътрешните, нито от външните пазари, има близо половин милиард, които трябва да платим по дълговете операции навън – лихви и главници. И тогава ще бъдем разбити от критика, че фискалният ни резерв е паднал на 3 милиарда. И затова ние вземаме тези пари. Нека сега да го обясня ясно и просто. Вземаме 1 милиард, с него връщаме 800 милиона на банките по ДЦК след 10-15 дни. Всъщност ние ще върнем от резерва, ще вземем и ще попълним дупката и ще възстановим фискалния резерв на около 5,7 колкото е в момента и ще се постараем да го държим фискалния резерв да не пада под 5 милиарда. И няма как да бъдат изхарчени тези пари оттам за друго. Всички виждат фискалният резерв е прозрачна величина. Кликваш в интернет и виждаш колко се харчи и къде.

Водещ: Същите цифри са четени от колегите ви от Коалиция за България, които казват нищо чудно да се стигне до втора актуализация на бюджета.

Йордан Цонев: Това е моя теза, те я повториха вчера. При първото обсъждане на бюджета в комисия, в бюджетна комисия, аз казах че не само, че има нужда актуализация на бюджета, не само, че приходите няма да бъдат изпълнени, но аз се съмнявам, че тази актуализация, която финансовото министерство прави е твърде оптимистична на фона на това, което ГЕРБ ни остави.

Водещ: Това, което чакате наесен?

Йордан Цонев: Това, което чакаме. И дори им казах сигурни ли сте, че тази актуализация ще издържи до края на годината?

Водещ: А тегленето на още един заем, възможно ли е до края на годината?

Йордан Цонев: Дано не се наложи? Ако се наложи ще бъде публично, но аз мисля, че няма да се наложи от гледна точка на това, което говорим. Но тук искам да се върна, вие ме така, зад въпроса ви има още един въпрос – каква политика бихме водили по отношение на дефицитите, по отношение на заемите? Няма нищо, това което се опитват да ни внушат, че е страшно да се вземат заеми, че е страшно да се правят дефицити в условия на криза, няма нищо страшно. Страшно беше…

Водеща: Това го говорят всички, с изключение на управляващите две партии, всички други говорят това.

Йордан Цонев: Значи тези, дето го говорят да не забравят, че хора като Орешарски и мен 12 години не само са го говорили от времето на Костов, но сме го правили. Ние не сме позволявали да има дефицит. Ние сме трупали резерва, ние сме водили тази дясна политика. Обаче от 2008, 2009 г. насам видяхме, че като самоцел балансираните бюджети и натискането на дефицита води до прокризисна икономическа политика и задълбочава кризата. И затова без да изпадаме в икономически волунтаризъм, без да нарушаваме финансовата стабилност, все пак малко трябва да отхлабим колана, първо. И второ, по никакъв начин не бива да допускаме разходите да бъдат за друго, освен за насърчаване на икономическия растеж. Най-голямата опасност за финансовата стабилност е бедността и липсата на икономически растеж.

Водеща: Нямаме много време. Понеже вие и в предишни години бяхте председател на бюджетната комисия и помните със сигурност заседания на парламента, в които до през нощта се приема бюджет. Снощи не посмяхте да удължите още заседанието. Уплашихте ли се, господин Цонев, появи се и един запис, националното радио го излъчи, в който вие казвате „Миков, обади се на Йовчев. Тия ни държат едва ли не, за да се съберат достатъчно…”

Йордан Цонев: Една грешка са направили само, знаех че микрофоните са включени…

Водеща: Знаехте?

Йордан Цонев: …да, да, аз цял ден работих от трибуната.

Водеща: Изплашихте ли се?

Йордан Цонев: Може ли друга дума?

Водеща: Заменете я.

Йордан Цонев: Защото имам страх само от Бога, от хора с павета нямам страх, и от бой нямам страх, и колегите ми нямат страх. Нужно ли е да предизвикваме такива неща, каквито стават? Очевидно има хора, които протестират, очевидно има и сред тях пратени екстремисти и вчера се виждаше, че по телефона се викаха екстремистите…

Водеща: Но това беше логиката ви да не продължите заседанието?

Йордан Цонев: Да, логиката беше да избегнем сблъсъка от миналия вторник.

Водещ: А кой ги викаше екстремистите по телефона?

Йордан Цонев: Нека да ви кажа какво видях аз, вие ще прецените, за да не обвинявам никой. От един часът нататък парламентарната група на ГЕРБ започна с процедурни хватки, за да бави времето. Първа процедурна хватка – всяко гласуване се прегласуваше. Втора процедурна хватка – поиска се почивка.

Водеща: А кой ги викаше по телефона екстремистите?

Йордан Цонев: Чуйте ме, вие ще кажете кой е. Трета процедурна хватка – вместо едно, две или три изказвания, както имаше преди обяд, по седем наведнъж заявени. И набутаха да се удължи времето. Аз влязох в конфликт с колегите си от двете парламентарни групи, като поисках удължаването да не е до 4 часа, а до приключване на точката, защото държах да се приеме бюджетът.

Но като видях процедурните хватки, забавяне на времето, като видях усмихнатата физиономия на Цветанов, който ми клатеше така глава, просто разбрах, че не е нужно ние да се инатим и да правим някакъв сблъсък. И тогава казах на Миков, казах и на колегите обадете се на вътрешния министър, и ако искате прекъснете заседанието, не е нужно да се изнервяме. Имаме едни протестиращи, които имат моите симпатии и уважение. Има едни други, които нямат моите симпатии и уважение и сме дали, за да сме наясно, веднага въпросът е подайте оставка, няма да ви пречат. Дали сме отговор на въпроса защо не даваме оставка.

Водещ: Господин Цонев, да ви върна в 40-та вечер на протеста, когато белият автобус тръгна. Според много информации в интернет, всъщност вие тогава сте бързали и вие сте настоявали, давали сте разпореждания и сте уволнявали хора, за да си тръгнете от парламента. Има ли нещо такова?

Йордан Цонев: Опровергавам тези информации. Честна дума ви казвам, че такова нещо не е имало.

Водеща: Не сте се държал като полиция, жандармерия и НСО взети заедно, не сте разпореждал?

Йордан Цонев: Който ме познава знае, че аз нямам такъв маниер на държание.

Водеща: Добре. И последно кажете за щитовете – вярно ли, че наистина в автобуса е имало само едни човек на службите, на органите на реда и това е бил шофьорът?

Йордан Цонев: Десетки пъти разказах историята. Не зная защо се опитват и в интернет и навсякъде да обърнат нещата, не мога да го разбера това нещо, повярвайте ми. Искате ли още веднъж да ви кажа нещо? НСО отговаря за нашата охрана, никога не сме оспорвали решенията на НСО. Аз самият на времето съм бил охраняван и съм се бил подчинявал. Казаха ни, че има осигурен коридор, и че трябва да излезем, и че оставането ни в парламента засилва ескалацията на напрежението.

Подчинихме се повече от 40 депутати, влязохме в този автобус, в т.ч. и колежките ни, жени и т.н. На всеки прозорец беше сложен щит полицейски. Казаха ни има щитове на прозорците, застанете, мъжете застанахме до прозорците зад щитовете, жените повечето бяха в коридора клекнали, след което прозорците, моят прозорец беше счупен първо с камък отвън, той се напука, втори камък го счупи отвън, камъкът влезе вътре, стъклата се посипаха отгоре. Аз останах до щита да го държа, защото ако го бях дръпнал щяха да влязат камъните вътре. Влязоха още камъни вътре. Показахме част от камъните. Да ви кажа камъните бяха речни, обли камъни, знаете как изглеждат, не бяха взети от улицата.

Водеща: Т.е. специално внесени казвате, че са били?

Йордан Цонев: Абсолютно специално внесени. Да не спекулираме с тези неща, това е истината.

Водеща: Още много теми останаха за разговор с вас. Надявам се той да има продължение, защото времето не ни стигна, както обикновено.

Водещ: Благодаря ви.

Пред Нова тв