Шаран за Никулден

20
Добави коментар
si111
si111

За да приготвите Шаран за Никулден, ви трябва мъж, а дали е така?!

Рецептата научих от един Рибар.

За пълнен шаран, в нета рецепти колкото щеш…но за вкусотия, като тази, може да прочетете само тук!

Шаран – 2-3 кг. 2-3 лимона, задължително.

Изчистете го от люспите /ако успеете да си хванете или купите гол шаран, само с 10-15 люспи, сте уцелили в десятката!/. Отделете по една люспа за себе си и за всеки един гост на трапезата ви, за да я носите цялата следваща година в портфейла си. Традицията повелява, че шарановата люспа ще ви носи пари и багатства!

След това вече, главната роля играе мъжа! Обяснете му, теоретично, как да разцепи внимателно шарана, по дължината на гръбначната му кост, но не от към корема, а от към гърба, като остави коремната част цяла. Изчистете вътрешностите и го измийте добре. Посолете шарана от вътре и от вън. Насипете го с подправки на вкус, черен пипер, чесън, лук, дивесил или други, каквито обичате, а може да го печете и само осолен, вкуса е божествен. Намажете го с олио и го разтворете, по прореза в подмазана тава, с кожата надолу. Както на снимката.

  

Печете в 200 градусова фурна, около 40-50 мин. А като гарнитура, може да приготвите отделно, класическата салата от варени картофи с лук или ориз с гъби, а ако имате повече гости и двете. Зимната сурова туршия е великолепно и лесно допълнение, към празничната софра, на Големия празник, Никулден! При сервиране, поръсете шарановото месо със свеж лимонов сок.

Шаран за Никулден 5.00/5 (100.00%) 1 vote