Карнавалът на Венеция – тема за Венеция – Idi.bg

33
Добави коментар
tao
tao

Карнавалът на Венеция През последните 30 години Венеция отново се асоциира с провеждането на шумни и пъстри карнавали. Десет дни преди т.нар. „Пепелна Сряда“ и началото на Великите Пости, според католическата традиция в грандиозното празненство взима участие не само Венеция , но и целият регион Венето. Във Верона  и Падуа се провеждат различни паради и представления в карнавални костюми.

За пръв път Венецианският карнавал се е състоял през ХІ век. Това развлечение получило такава популярност, че оттогава той се провежда ежегодно. Началото на венецианския карнавал всяка година е било по различно време, понякога е започвал още през октомври и е продължавал няколко месеца подред. В края на ХVІІІ век, по време на залеза на Републиката, Венецианският карнавал се е превърнал в „пир по време на чума“ и печели твърде лоша репутация: в игралните къщи са се прахосвали цели състояния, а свободата на нравите и крещящият разкош на участниците в развлеченията най-малкото удивлявали посетителите на града. Постепенно карнавалната традиция угасва, а с идването на власт на Наполеон за карнавалите съвсем се забравя.

Традицията на карнавалите е възобновена през 1979 г. и оттогава десетдневният бал-маскарад, предшестващ Пепелната Сряда, традиционно започва с шумно шествие по улиците на Венеция. Цветистият парад на преоблечените жители на шестте района на града, под предводителството на дожа и епископа на Венеция, и в обкръжението на дворяните, създава усещането, че Венеция извършва пътешествие в своето минало. Огромни множества всяка година изпълват площада Сан Марко  и близките улици.

Според научните изследвания корените на венецианския карнавал лежат в древните римски Сатурналии – ежегодни празници в чест на бог Сатурн, които са се провеждали след събирането на реколтата, по време на зимното слънцестоене, и са се съпровождали с масови увеселения и празненства. Оттам произлизат и карнавалните маски: по време на Сатурналиите на робите се е разрешавало да седят на една маса със стопаните си и за да не бъдат развалени веселията от съсловните предразсъдъци, всички криели лицата си с маски.

Маските са символ на венецианския карнавал и са тясно свързани с историята на Венеция. Много от тях съдържат традиционни елементи, като например лице с клюнообразен нос на лекар от чумната епидемия или популярната маска Баута с издадена напред челюст. Майсторите, създаващи маските, се стараят да придадат на своите творения индивидуален стил. Традиционните маски се правят от папие маше, т.е. пластове хартия с примес от гипс и лепило.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5082 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност