Икономика и общество

30
Добави коментар
Desinka
Desinka

Новата година донесе положителни емоции на инвеститорите на БФБ. Основният индекс SOFIX се изкачи до над 500 пункта за първи път от 2008 г. насам и се превърна в най-бързо растящият индекс в света от началото на годината. Подобно бе и началото на отминалата 2013 г. тогава силният ръст бе прекършен от изпадането на страната в дълбока политическа депресия. Към настоящия момент кризата на политическата сцена все още не е решена и има всички признаци да се задълбочи отново през годината.

В краткосрочен план инвеститорите очакват с интерес неконсолидираните финансови отчети на компаниите, което ще доведе до раздвижване на борсата в следващите 2 седмици. След това отново се появяват въпросителните около търговията на БФБ. Основен натиск през годината ще продължи да оказва политическата обстановка. Според редица анализатори предстоящите евроизбори са добра възможност да бъдат легитимирани управляващите партии и това да доведе до известно успокоение в инвеститорите, че правителството се ползва с достатъчно доверие в обществото, за да изпълни мандата си до край. Европейските избори обаче не могат да бъдат използвани като коректен индикатор, за това дали една или друга политическа сила се ползва с доверие в обществото. Нека си припомним, че на предходните избори НДСВ спечели 8% и взе два мандата , което се дължеше основно на присъствието на Миглена Кунева в листите на партията, а месец след това преливането на гласовете от евровота към този за правителство не се получи и партията не успя да премине 4 процентовата бариера. Така и на новите избори евентуална победа на БСП няма да предостави на партията политическата сигурност, от която се нуждае,но загубата ще катализира нова вълна от протестни действия, което ще доведе до поредните трусове на българския капиталов пазар. Към това може да се добави и нароилите се нови политически партии даващи заявка за влизане в нов парламент, които допълнитeлно ще катализират обществено напрежение, за да събират привърженици.

В тази тежка политическа среда трудно може да се очаква, че негативните ефекти няма да се пренесат и върху икономиката на страна. С оглед на възстановяването на основните външнотърговски партньори на страната, износът се очаква да продължи да дърпа икономиката нагоре имайки предвид, че той в най-малка степен се влияе от вътрешното напрежение сред политическата класа. Имайки предвид това, може да се очаква, че компаниите, които работят активно за износ ще бъдат най-често в полезрението на инвеститорите.

Според бизнес анкетите на НСИ през януари 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 4.6 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители. Въпреки това „несигурната икономическа среда“ продължава да бъде основен възпиращ българския бизнес фактор, който увеличава тежестта си в сравнение с месец по-рано.

Импулсите на силени повишения на БФБ през последните 12 месеца показват, наличието на свободни средства в инвеститорите, които чакат благоприятни сигнали, за да увеличат позициите си на пазара. Въпреки че първите отчети на компаниите дават нотка на оптимизъм, то е твърде възможно след появата на консолидираните отчети за края на годината, положителният тренд на БФБ да забави значително темповете си и при евентуално ескалиране на политическото напрежение да спре. Имайки предвид, че на българската борса чуждестранните инвеститори са основен фактор за нейния ръст, то неизвестността ще продължи да ги държи на разстояние, превръщайки местните пенсионни и взаимни фондове в основни „маркет мейкъри“. Положителни сигнали биха дошли ако правитлеството избърза приоритетно с приватизацията на БФБ и на нея видим свежи нови попълнения.

*Материалът е с аналитичен характер и изразява личното мнение на неговия автор. Не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.