Световна седмица на кърменето

6
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

В България мотото на тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето е „Кърменето – печеливша цел за цял живот“.

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на месец август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света, като в България се отбелязва за единадесети пореден път. Началото й е поставено през 1992 година.

Вашата кърма е най-добрата храна за Вашето бебе защото:

Майчината кърма съдържа белтъци, сходни с тези на тъканите на бебето и затова не предизвиква алергия у кърмачетата.
Най-често срещаната сред кърмачетата алергия е непоносимостта към белтъците на кравето мляко. Всички “изкуствени” млека, които се използват за храна на бебетата се произвеждат от краве мляко. Тези млека се наричат адаптирани (приспособени), но не могат да заместят и не са заместители на майчината кърма.

Майчината кърма съдържа лесно смилаеми мазнини, богати на есенциални ненаситени мастни киселини, които са необходими за развитието на:
• нервната система и по-специално мозъка;
• жлезите с вътрешна секреция;
• образуването на кръвта;
• имунна система.

Майчината кърма съдържа млечна захар (лактоза), която стимулира развитието на “добрите” млечнокисели бактерии в червата на детето и подтиска болестотворните микроорганизми. Това обуславя по-рядкото боледуване на кърмачетата от чревни инфекции.

С майчината кърма се внасят необходимите витамини и минерални вещества, поради което кърмените деца боледуват по-рядко от анемии, рахит и хиповитаминози.

Майчината кърма е единствената храна, съдържаща защитни фактори (имуноглобулини, интерферон, лизозим, левкоцити и др.), които предпазват кърменото дете от множество вирусни, бактериални и паразитни заболявания.

Майчината кърма се получава директно, стерилна, с подходяща температура и в количество, което детето само регулира. Поради това стомашно-чревните разстройства, прехранването, затлъстяването и др. са по-редки при кърмените деца.

Майчината кърма се понася, смила и усвоява най-лесно от всички видове млека и храни, поради което е особено необходима за болните и недоносени деца.