Здравословен начин на живот

7
Добави коментар
DJjura
DJjura

Изследователи, търсещи лекарство против затлъстяването, съобщиха, че опитните мишки не само губят теглото си, а и премахва диабета им и намалява холестерола, предаде Ройтерс.

Лекарството, което е кръстено фатостатин, предпазва тялото от производство на мазнини, като вместо това го кара да освобождава енергията от храната.

Те се надяват, че това може да доведе до лекарство, което ще позволи да се води борба със затлъстяването, диабета и холестерола в една опаковка. Според съобщението в списание „Химия и биология“, Салих Уакил от тексаския колеж Бейлър по медицина и Мотонари Уесуги от университета на Киото в Япония, съвместно с колегите си, съобщават, че лекарството взаимодейства с редица гени, задействани от преяждането. „Тук се борим с основата“, заявява Уакил в интервю по телефона. „Мисля, че е точно това, което ни вдъхновява“. Учените са прекрасно наясно, че това което може да накара мишките да се вталят, не прави нищо подобно за хората. Хормон, наречен лептин, който може да накара плъховете и мишките да губят тегло почти чудодейно, не прави почти нищо за затлъстял човек. Уакил, чийто екип е патентовал лекарството си и търси лекарствена компания, която да го разработи, се надява, че това лекарство може да бъде различно. „Много оптимистичен съм“, каза той. Фатостатинът е молекула, която въздейства върху така наречените SREBPs, които активират гените, задействани в производството на холестерол и мастни киселини. „Фатостатинът блокира нарастването на телесното тегло, кръвната глюкоза и хепатичното натрупване на мазнини при генетично затлъстелите мишки, дори при неограничено приемане на храна“, пишат изследователите. Генетичните тестове показват, че лекарството влияе на 63 различни гена. Лекарството е имало ефект и върху клетките на рака на простата, което може да помогне да се обяснят наблюдаваните връзки между рака на простатата и затлъстяването. /БГНЕС