Коледна звезда

10
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Коледната звезда е едно от най-предпочитаните стайни растения. Тя се предлага с едно или повече стъбла, като миниатюра, висящо растение или с изправенo стъбло.

Цветовете са червени, розови и бели, но се предлагат и варианти с нежни шарки. Новите сортове са с впечатляващо големи присъцветни листа.

МястоПо възможност светло, но в никакъв случай слънчево, преди всичко далече от отоплителни тела и на завет. В претоплени помещения или на прозорец над парното красивите цветове не траят дълго. Коледната звезда обича равномерна топлина, силна светлина и влажен въздух. Най-подходящи са засенчените южни прозорци.

Грижи Полива се с мека вода със стайна температура, когато повърхността на почвата е засъхнала. По време на цъфтежа подхранвайте с течна тор на всеки две седмици. Ако сте отгледали сами двугодишно растение, то е много по-компактно от купеното. По време на цъфтежа тези растения се нуждаят от равномерна влажност на въздуха. След цъфтежа се поливат пестеливо до април или май. В началото на растежа коледната звезда се подкастря. През лятото се тори всяка седмица.

Размножаване

Еуфорбията се размножава най-често чрез резници. При вземането на резници тя отделя млечен сок, който се отстранява с попивателна хартия, след което отрезите се потапят в ситно счукани дървени въглеща. Ако отделянето на млечен сок е обилно и не спира, резниците се поставят за кратко време в студена вода и тогава отрезите се посипват със с чукани дървени въглеща. Това ги предпазва от загниване. Резниците се вкореняват в саксийки в песъчлива почвена смес, като само под основата им се поставя малко чист речен пясък. Вкореняват се в саксийки, понеже корените им са нежни и чупливи и при преместване от пясъка в саксийките се чупят. По-късно растенията се засаждат в почвена смес.

Съвет Коледната звезда съдържа силно отровен млечен сок. Затова се препоръчва да използвате ръкавици.