Темски манастир, Пирот и Суковски манастир

1
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

ПРОГРАМА

Дата: 14.11.2015

Престой: Еднодневна

Цена: 22 лв.

1 ден:14.11.2015г. София – Темски манастир – Пирот – Суковски манастир – София

Отпътуване от гр. София в 7:30 ч. Пристигане в Темски манастир ,,Свети Георги”, обект под защитата на ЮНЕСКО. Това е женски православен манастир, намиращ се на левия бряг на река Темщица. Съществуващият днес комплекс вероятно е строен през XVI век и съгласно ктиторския надпис централните му части са изографисани през 1576 г. Темски манастир е известен с множество запазени надписи от XVII-XIX век. Един от тях отразява опустошаването на Чипровци през 1688 година, по време на Чипровското въстание.
При разглеждането на Темски манастир  ще можете да си закупите мехлеми за лечение на псориазис, косопад, разширени вени и др.

Отпътуване за гр. Пирот. Възможност за разходка в града –  реновирания централен площад, градския пазар, от който можете да закупите продукти от местните производители – кашкавал, сирене, дюлева ракия, различни видове месни продукти и много други. По желание – посещение на крепостта Калето. Свободно време за разходка и обяд.

Освен Темски манастир, програмата предвижда разглеждане на Суковски манастир „Успение Богородично“. За него ще отпътуваме следобед. Той е стар български православен манастир в Западните покрайнини, намиращ се на десния бряг на река Ерма. Църквата, посветена на Успение Богородично, според вградените строителни надписи, е построена от майсторите Минчо и Гога, започната в 1857 и завършена в 1858 година. По преданието, това става благодарение на Сали бей (друговерeц) от гр. Пирот, който издига новата църква върху основите на по-стара в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 година от Васил Попхристов от Самоков, за което свидетелства зографския надпис при входа. Най-забележителна е фреската на Св. Богоридица – Утешителка, изобразена с ангелски крила.
След един ден, посветен на Темски манастир и Суковски манастир – отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус;

туристическа програма в гр.Пирот, Суковски манастир и Темски манастир;

екскурзоводско обслужване;

медицинска застраховка с асистанс на стойност 5000 евро.

Цената не включва:

разходи от личен характер.

Отстъпки:

дете до 12г. – минус  4  лв.

Забележки:

Минимален брой туристи : 40 човека;

Необходим депозит при резервация : 100% от пакетната цена.

  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

  Необходими документи:

 Лична карта или паспорт с 3 месечна валидност след дата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България.

 За Република Сърбия няма визови, санитарни и медицински изисквания.