Умения, които трябва да имате, за да станете Web разработчик

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Уменията, които трябва да имате, за да бъдете нает на работа като уеб разработчик варират според работното място и ролята ви в техническия екип, но има няколко умения, които са общи за повечето работни места за уеб програмиране.

Компанията Skillcrush класира 11 от най-важните умения, като предложи и конкретни задачи, които всеки уеб разработчик трябва да може да прави.

У нас с тези умения можете да бъдете нает като програмист в българска или чужда компания с възнаграждение над 1000 лева.

1. Photoshop + Illustrator

Въпреки, че няма да прекарате голяма част от времето си, създавайки икони или изображения, трябва да знаете как да извършвате дори малки промени по файловете, които получавате от дизайнера. За стандартни умения се счита да можете да направите неща, като разбиването на слоеве, да видите/промените размерите и да промените цветовете.

Ако вие работите по проект с дизайнер на свободна практика и той ви изпрати PSD файлове с мобилните версии на сайта, използвайки слоеве за различните размери на устройството и ориентации, тогава за стандартни умения се счита това да можете да възпроизведете получения дизайн с добър код и то 1:1.

В Интернет има тонове свободни Photoshop уроци – популярния TutsPlus и дори YouTube винаги са един голям ресурс, когато сте объркани.

2. HTML

Hypertext Markup Language е може би първото нещо, което ще научите в пътуването си по пътя към това да станете уеб разработчик. Езика ви позволява да създадете архитектурата и съдържанието на сайта. Това е нещо, като вземането на решения при строежа на една къща – правите списък на всички помещения които ще има, от колко етажа ще се състои къщата и как ще бъде обзавадена. Ще използвате HTML постоянно!

Някои от първите неща, които трябва да направите с HTML са създаване на заглавия, параграфи, водещи символи и номерирани списъци. 

Едно от нещата, на които трябва да обърнете внимание,  когато използвате HTML е изписването на ясен и чист код. Трябва да имате предвид, че дори наименуването на елементите в кода, оказва сериозно влияние при индексирането на сайта от търсачките.

3. CSS

CSS е вторият задължителен език, който трябва да научите. Той ви позволява да оформите и стилизирате вашият HTML. Подобно на обзавеждането на къща, чрез CSS може да определите размера, формата и цвета на стаите. Разработчиците с CSS имат възможност да работят на свободна практика, като получават почасово заплащане.

С CSS вие може да оформите фоновете, шрифтовете, цветовете и дори можете да добавите анимации към страницата, която вече сте изградили.

Задължително трябва да имате познания по изграждането на адаптивен дизайн, който да бъде подходящ за всички десктоп и мобилни устройства.

4. FTP

Когато работите в голяма компания, е задължително да знаете какво означава FTP. Повечето от вашите бъдещи колеги няма да сметнат за нужно да ви информират какво означава File Transfer Protocol, след като ви кажат да публикувате сайта чрез FTP.

5. GitHub

Git е система за управление на версиите на вашите промени, която позволява да правите промени по своя код, без да загубите написаното преди това. GitHub е уебсайт, който пък позволява да качвате, сваляте и дори да споделяте своя код с други хора. Git е задължителна система, когато пишете код в екип.

6. Тестване за грешки

За всички разработчици писането на тонове код не е гаранция за успех. Ако той не работи или е пълен с бъгове вие ще губите време в пренаписване и поправяне. Най-добрият начин да спестите време, е като предвидите евентуалните бъгове, които могат да се появят по време на работния процес. Разработването на по-сложни системи в началото на вашата кариера, ще ви помогне да избегнете получаването на бъгове е по-напредналия процес на разработване.

7. Адаптивен дизайн

Ако термина „media queries” не ви говори нищо, тогава потърсете в Google. Това е малък инструмент в CSS, който ще ви помогне да изграждате напълно адаптивни сайтове. В наши дни разработването на мобилни версии е абсолютно задължително, без значение в каква сфера разработвате. По последни изчисления близо 7 млрд. от населението в света (95,5%) използва мобилни устройства, а използването на смартфони е нарастнало с 394% за последните 4 години.

Важно е да знаете – през 2015г. Google създаде нов алгоритъм, който разпознава дали вашият сайт има адаптивен дизайн. В случай, че не открие такъв, вашият сайт ще бъде преместен по-назад в резултатите.

8. JavaScript

С HTML и CSS може да изградите един добър сайт, но за да го направите интерактивен може да подобрите вашите страници за вход, да вградите социални медии, изскачащи прозорци или страници, които се актуализират без да бъдат презареждани. За да направите всичко това е нужно да научите JavaScript.

Разликата между HTML, CSS и JavaScript,  е че JavaScript е език за програмиране, а HTML и CSS са езици за оформление и стилизиране. Ако искате да работите върху изграждането на проекти от нулата, JavaScript е един от задължителните езици, които трябва да научите. Той ви позволява да добавяте ефекти и да отговаряте на начина, по който даден потребител използва сайта ви. JavaScript е едно от най-търсените умения при подбора на кадри, за това е задължително да го добавите към познанията си.

9. jQuery

jQuery е библиотека, в която има готови JavaScript кодове. Ако започвате проект от нулата може да използвате библиотеката, за да ви помогне със задачата. Чрез jQuery може да вградите бутони за Twitter, Facebook или Google, да създадете слайдър със снимки и много други.

10. Работна среда (Framework)

Работните среди в днешни дни са неизменна част при изграждането на сайтове и системи. Това са библиотеки, които разполагат с готови елементи, така че няма да ви се наложи да започвате от нулата. Някои от най-популярните работни среди са  Bootstrap, UIKit и Pure. За да придобиете опит с работна среда, най-добре е да започнете тестове с една (Bootstrap е перфектна за това).

11. WordPress

WordPress е система за управление на съдържанието, която прави лесно промяната на съдържанието за администраторите. Ако някога сте имали свой блог или сте работили във фирма, която е имала блог, е много възможно да сте срещали WordPress. През 2014г. над 74 млн. сайта в Интернет са създадени чрез WordPress, близо 20% от всички сайтове в Интернет.  

Като WordPress разработчик, вие трябва да научите програмния език PHP,който стои зад системата. С познания по WordPress и PHP, вие ще имате възможност да създавате напълно функционални сайтове по заданиеи със сигурност ще имате работа.