7 грешки при готвене на котлон Теми за тренировки, хранене, здраве и хранителни добавки в 2bfit всичко за спорта

2
294
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

25 януари, 2017

Свикнали сте с изгорените палачинки, полусуровото пиле и залепващите за тигана яйца? Изкрещявате, че печката е боклук и без капка свян хвърляте вината върху нея? Ами ако не само тя е виновна? Ето седем чести и напълно поправими грешки, които почти всеки допуска или е допускал, щом реши да си сготви у дома.

1. Твърде висока или твърде ниска температура

Ниската температура е важна за ястията с яйца и къкрещите сосове, но може да остави други храни сурови. Когато готвите месо, опитайте да загреете тигана за няколко минути без мазнина. След като тиганът достигне желаната температура, добавете масло или друга мазнина и с въртеливи движения я разпределете по повърхността му. Щом месото стане кафяво, едва тогава може да намалите температурата и да довършите готвенето.

2. Използвате неравно загрят тиган

Много бърз начин да провалите ястието си. Едната половина на тигана е изключително гореща, докато другата е едва затоплена. Това се наблюдава най-често при старите електрически котлони и няма много какво да направите, освен да смените печката си. Ако този проблем възниква при газов котлон, може да се дължи на отворен наблизо прозорец или работещ в кухнята вентилатор. Това поне е лесно поправимо. Друг вариант е често да въртите тигана. Така няма да разрешите проблема напълно, но е добро начало.

3. Готвите студена храна

Вечерята Ви не е изгорена отгоре и сурова отвътре, защото печката не работи добре. Причината е, че сте започнали да готвите храната, докато е студена. Извадете месото от хладилника поне 15 минути по-рано (но по-малко от час). Ако използвате замразено месо, оставете го да се размрази в хладилника, а не на масата, и после направете същото.

4. Разбърквате прекалено често

Има нещо в готвенето на котлон, което Ви кара да разбърквате храната през 15 секунди. А и подхвърлянето на накълцаните зеленчуци в тигана с отработено движение на китката Ви кара да се чувствате като професионален готвач. Само че ако движите прекалено много храната из тигана, може да попречите на равномерното и изпичане. Разбърквайте само от време на време и то ако рецептата го изисква. В противен случай се отдръпнете.

5. Препълвате тигана

Точно както Вас в обществения транспорт, храната не се оправя добре, ако е препълнено. Дайте възможност на месото и зеленчуците „да дишат“, като оставите само един пласт храна в тигана и то по възможност с малко пространство между отделните парчета (накълцаните зеленчуци са очевидно изключение). Нямате достатъчно голям тиган? Гответе на порции. Няма да Ви отнеме повече от 10 допълнителни минути, но вечерята Ви ще стане доста по-вкусна.

6. Използвате грешна мазнина

Някои фенове на здравословното хранене не обичат да се разделят с кокосовото си масло, но дори тази най-свята мазнина не винаги е подходяща за готвене. Макар да не спират споровете дали е добре определени мазнини да се нагряват, едно нещо е сигурно – качествената мазнина е скъпа и не бива да я хабите. Супена лъжица кокосово масло или зехтин в тигана обикновено стига, но при по-големи количества може да опитате масло от гроздови семки, например.

7. Използвате грешен съд

Някога да сте опитвали да приготвите пържени яйца в тиган от неръждаема стомана? Или хрупкави картофи в тенджера? А доматен сос в чугунен съд? Ето един съвет – недейте. Една от най-честите грешки в кухнята е да използвате неправилен съд. За щастие лесно може да я поправите. Всяко домакинство има нужда от един тиган от неръждаема стомана и един с незалепващо покритие, както и поне една тенджера. Чугунените съдове могат да са много полезни, но изискват повече усилия за поддръжка. Гответе яйца в незалепващ тиган, а картофи – в този от неръждаема стомана. Сосовете пък оставете да си къкрят спокойно в тенджерата.

Автор: greatist.com

Снимка: pixabay.com