Женско Здраве

22
Добави коментар
Naniii
Naniii

Миомата е доброкачествен и най-често срещаният тумор на матката. Миомата е доброкачествен тумор,който се появява в мускулната тъкан на матката и може да се развива от външната или вътрешната страна на маточната кухина.От нея страда всяка четвърта жена във фертилна възраст. Миомата не е опасна за живота и може да бъде сравнително бързо преодоляна.Развитието на миомата започва от т.нар. възелчета в мускулната тъкан на матката, които могат да бъдат единични или няколко. Тяхното нарастване води до туморно образувание. Какви са причините за появата на миома?

Причините за появата на миома на матката не са установени медицински. Има обаче установена връзка между това дали жената е раждала или не е за евентуалния риск за развитие на миома. Раждалите жени страдат по рядко от поява на миома от нераждалите. Може да се говори и за наследствен фактор при миомата. За развитието и уголемяването на миомата ключова роля има женският хормон естроген. Колкото по-наситен е в женския организъм, толкова по-бързо и успешно се развива миомата. Именно затова след хормонално лечение или бременност може да се наблюдава поява на миома или нарастване на вече съществуваща такава. Поради същата причина след настъпването на менопаузата е почти невъзможно да се появи миома.

Какви са симптомите при наличие на миома?

Дълго време жената може да няма никакви оплаквания, дори и да има миома. Един от първите признаци е обилната менструация, която е по-засилена и продължителна от обикновено. Може да се появи дори кръвотечение извън периода на менструацията. Характерна е и специфична болка по време на полов акт или когато миомата е толкова нараснала, че притиска някои от останалите органи в близост до матката. Възможно е жената да чувства тежест и неразположение в корема. При по-слабите жени се наблюдава подуване в долната част на корема, което е предизвикано точно от нарастващата миома. Има случаи, в които миомата достига размери на плод в шестия месец и жената изглежда като бременна.

Как се лекува миомата?

Лечението на миомата може да е оперативно и неоперативно. В някои случаи миомата може да се8691_1.jpg появи и да изчезне от самосебе си и затова много лекари предпочитат да изчакат преди да предприемат по-сериозна крачка за отстраняването й.ъществува хормонален метод на лечение, с който изкуствено се притъпява концентрацията на женския хормон естроген. По този начин се спира уголемяването на миомата, а може дори и да изчезне. Този метод обаче предизвиква хормонални смущения при младата жена и може да се отрази зле на емоционалното и други сфери на физическото й състояние.

Оперативно лечение на миомата се налага, когато туморът е твърде нараснал и пречи на нормалното функциониране на останалите органи и на евентуална бременност на жената. Операция се изисква също и при опасност от модифициране на миомата в раково образование, което е изключително рядко срещано явление. Съвременните методи на операция са изключително щадящи и не засягат репродуктивната система на жената, а целят отстраняване само на миомата. В миналото се наблюдаваха операции, при които се отстраняваше цялата матка (хистеректомия ) и това лишаваше жената от възможност да има деца, като водеше след себе си до редица усложнения. Днес тези операции се налагат само при сериозни случаи, в които има опасност от регенериране на клетките в злокачествени или при които миомата е застанала на такова място, че е невъзможно безпрепятственото й отстраняване.

Най-често прилаганото е консервативното лечение, което се извършва с медикаменти и системно наблюдаване от гинеколог. То обаче не може да се приложи при всички случаи и не винаги дава резултат.

Миомата не е толкова опасна и може да се каже, че често се преекспонира фактът, че влияе на фертилността на жената. Запомнете – миомата е тумор, но не е рак. За да сте спокойни и в добро здраве, посещавайте редовно своя гинеколог, за да бъдат всички изменения открити навреме и да бъдат излекувани успешно.

здраве.розали.ком