Български ракети „Град“ убиват в Сирия | Temaonline.bg

1
405
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Войната в Сирия не свършва.

Само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските джихадисти. Част от тях се използват от откровени ислямски джихадисти, а в официалните документи Пентагона не се разкриват видовете боеприпаси, които се доставят в Сирия, пише в материал на руското електронно издание Eurasia Daily, представен без редакторска намеса.

23 тона смърт

Според данни от международния портал за митнически декларации Panjiva, през февруари българските предприятия са извършили две доставки на боеприпаси в САЩ. На 16 февруари българското предприятие за производство на боеприпаси „Дунарит“ е доставило на американското подразделение на британската корпорация Chemring Military Products 5,7 тона снаряди и минометни бомби. От България товарът е изпратен в немското пристанище Бремерхафен, а от там, контейнеровозът Philadelphia Express го е пренесъл в американския порт Чарлстън. От тук въоръжението се доставя основно в Йордания, където е разположен един от щабовете за разпределение на въоръжение сред лоялните сили на САЩ в Сирия. За това е разказал подробно един от командирите на „Свободната сирийска армия“  

По същия маршрут, в Чарлстън от Бремерхафен, на 25 февруари британската корпорация е получила 17,3 тона въоръжение от най-големия производител на оръжие в България – „Вазовския машиностроителен завод“ (ВМЗ). Основните видове доставени боеприпаси са ракети „Град“ и заряди за преносими гранатомети РПГ-7.  

Всички тези видове боеприпаси се използват активно именно от сирийските терористи. EA Daily напомня, че джихадистите обстрелват руската военновъздушна база в Хмеймим именно с ракети „Град“.

Самата Chemring Military Products през септември м.г. беше назована като една от четирите компании, която ще доставя, по контракт с Пентагона, въоръжение, което не се използва от НАТО на партньорите на САЩ в борбата с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Picatinny Arsenal, структура за снабдяване на армията на САЩ, съобщи за пет контракта на обща сума до 500 млн. долара. Покупките се правят по програма за поддръжка на съюзниците на САЩ с нестандартно оръжие, в рамките на която в Сирия се доставят въоръжение и боеприпаси.  

Според данни от сайта на Федералната система за покупки в САЩ, Департаментът на американската армия “Командване на обединените въоръжения“ е поръчал на Chemring Military Products, само по един от контрактите на стойност 73 хиляди долара, да осъществи доставка на боеприпаси и минометни системи от България за използване извън САЩ до 8 май тази година.

 

През 2019 година на бойците ще бъдат предадени 25 000 АК47

Десет тона от февруарската пратка са ракети „Град“, които се използват от откровени ислямистки бойци. Например, джихадистката групировка „Ахрар ал Шам“, която е разположена в провинция Идлиб.

Този вид боеприпаси не се споменава в документите за финансиране на програмата за подготовка и въоръжение на силите за борба с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия (CTEF), публикувана на 18 февруари. За сметка на това се казва, че Пентагонът, както и по-рано, ще заложи на евтино въоръжение за терористите – лесно за използване, но надеждно оръжие съветски модел. Планира се през тази година за Сирия да бъдат отделени $500 млн. и $300 млн. през следващата.  

 

Основните разходи са за закупуване на нестандартно въоръжение и боеприпаси. Например, през 2019 година Пентагонът предлага да се купят за сирийската „опозиция“ 25 хиляди автомата АК-47, 1500 модернизирани картечници Калашников (ПКМ), 500 тежки картечници ДШК и 400 ръчни противотанкови гранатомета РПГ-7.

В документа се казва, че Пентагонът има намерение да осигури въоръжение за 60-65 хиляди бойци от сирийската „опозиция“. Част от тях, очевидно, се отнасят към „Сирийските демократични сили“ (СДС), начело със сирийските кюрди, които освободиха Ракка. Другата част са ислямистки групировки, които не попадат под забрана. В момента тя се разпространява само над „Ислямска държава“ и „Хаят Тахрир ал Шам“, която всъщност е сирийската „Ал Кайда“, независимо, че обяви, че се отделя от нея.

EA Daily следи доставките на въоръжение в Сирия и вече невъднъж е писало за тях. Бойците биват снабдявани с източноевропейско оръжие от Саудитска Арабия и САЩ. И с всяка година доставките само се увеличават. Например, през 2016 година само България е увеличила продажбата на съветски модели въоръжение за двете държави три пъти. Компаниите и държавните органи на САЩ и Саудитска Арабия са придобили български оръжия и боеприпаси съответно за €239 млн. и €97,8 млн., което съставя общо една трета от целия оръжеен износ от България. В сравнение с 2015 година, общите продажби на въоръжение към двете страни са нараснали близо три пъти – със €121 млн. – до €336,2 млн..

Новият разцвет на българските оръжейни заводи

Независимо от заявленията на Доналд Тръмп относно желанието му да приключи войната в Сирия, тя продължава и САЩ подхвърлят оръжие в „огъня“. При това, миналата година, когато Тръмп тъкмо застъпи на президентската длъжност, не стана изключение. По това може да се съди, например, по финансовите резултати от работата на „ВМЗ“, които бяха публикувани от българското издание „Труд“. За 9 месеца на 2017 година най-голямото предприятие за производство на въоръжение в страната е увеличило производството на оръжие с една трета в сравнение с 2016 година – до 400 млн.лв ($250 млн.) и е отчело печалба 152 млн.лв ($95 млн.). При това са наети допълнително нови 900 служители. Данните бяха публикувани през ноември и както съобщава „Труд“, до края на годината „ВМЗ“ е трябвало да изпълни контракти за още 130 млн.лв ($81 млн.).

Нараснали са, очевидно и продажбите на другите български производители. Продължили са покупките, например, от предприятието „Арсенал“. Според данните от сайта за митнически декларации Importgenius, през юни 2017 година „дъщерна“ компания, Spring Factory Co, е доставила на покупателя на Пентагона UDC USA („Украинский оборонний консалтинг“) 53 хиляди пълнителя за автомати АК-47.

 

А скандалноизвестната Purple Shovel е трябвало да достави до 22 септември на Главното управление на войските със специално назначение на Министерството на отбраната на САЩ (US SOCOM) преносими ракетни гранатомети РПГ-7 за $4,2 млн..  

EA Daily е открило, че през миналата година активно участие в производството на българските въоръжения е започнала да има Украйна. Предприятията в страната са започнали да доставят на българските оръжейни компании капсул-възпламенители и капсул-детонатори за производство на зенитни снаряди, гранатометни изстрели, снаряди за автоматични оръдия ЗУ-23 и зенитни установки „Шилка“. Според наличните митнически документи за пратката, през втората половина на 2017 година „дъщерната“ на държавна компания „Укрспецекспорт“ – „Укринмаш“ – е доставила за българската „Аркус“ около 8млн. капсули.

„Аркус“ стана известна, след като беше „осветена“ във връзка с пратките за сирийските терористи през декември 2016 година. Тогава, след освобождението на Алепо, правителствената армия показа на българската журналистка Диляна Гайтанджиева открит склад с български боеприпаси.

В кутиите имаше ракети „Град“, произведени от „ВМЗ“. А на етикетите като износител беше указана компания „Аркус“. На сайта на Федералната система за покупки на САЩ се казва, че през март миналата година, подизпълнителят на Пентагона по програмата за нестандартни въоръжения Alliance Techsystems Operations е подписал с контракт с българската компания за доставка на боеприпаси и техните компоненти на стойност $54 млн..

 

Може да се предположи, че двете февруарски пратки на 23 тона боеприпаси за сирийските терористи не са били единствените. В митническите декларации се казва, че за превоза им е използван корабът Philadelphia Express. Според данните на навигационния портал Marinetraffic, на 18 март контейнеровозът е напуснал немския порт Бремерхафен и отново е отплавал за американския Чарлстън, където трябва да пристигне следващия понеделник, 26 март.