УСПЕХ: Ню Хърайзънс облетя Ултима Туле – първото посещение на обект отвъд орбитата на Плутон от космически апарат!

1
188
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: ръководителят на мисията Алън Стърн поздравява екипа си след днешния успех. Photo credit : NASA TV

1 януари 2019 г. 17:55 ч.

Светослав Александров. Преди броени минути, в 17:30 ч. българско време, екипът на „Ню Хърайзънс“ получи първия радиосигнал след облитането на Ултима Туле, което потвърждава успеха на мисията! 

Облитането бе факт по-рано днес в около 07:33 ч. българско време, като „Ню Хърайзънс“ премина едва на 3 500 километра от повърхността на миниатюрната планета, преди да се отправи отново към далечните краища на Слънчевата система. Автоматичната междупланетна станция събираше данни в продължение на още няколко часа, след което в около 11:30 ч. приключи с научните си задачи, обърна антените си обратно към Земята и започна да излъчва радиосигнали. 

Но Ултима Туле се намира на 44 AU (астрономически единици) от нас. Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е средното разстояние между Земята и Слънцето. Това също така е еквивалентно на около шест светлинни часа. Екипът на „Ню Хърайзънс“ трябваше да чака цели шест часа и осем минути, за да може радиосигналът да прекоси цялата Слънчева система и да пристигне на Земята!

Информацията, получена в рамките на този пръв радиоконтакт, е оскъдна, както и трябваше да бъде. Екипът получи данни само за състоянието на бордовите системи на „Ню Хърайзънс“ – всичко е в норма и космическият апарат е в отлично състояние. Имаме данни също така, че всички инструменти са работили според зададеното време, а измерванията са записани на твърдия диск. Но все още не разполагаме със същинска научна информация. Няма и нови снимки. Те вече са в процес на изпращане, но докато започнат да пристигат, ще е късна вечер в България. Вероятно утре или на 3-ти януари ще видим първата детайлна снимка от повърхността на Ултима Туле. Имайте предвид обаче, че може да почакаме доста: „Ню Хърайзънс“ е далече и данните се свалят със скорост 500 бита в секунда – т.е. една снимка като тези, заснети от смартфон, ще се сваля в продължение на часове при такава скорост. Все едно сме върнати с машина на времето в епохата на dial-up интернета. Докато бъдат получени абсолютно всички научни данни на Земята, които са събрани в рамките на няколкочасовото облитане, ще измине близо година! 

За щастие екипът не планира да чакаме толкова дълго. Доколкото съм наясно, има снимки от няколко часа преди облитането, които са свалени и ще бъдат споделени с нас скоро. В 18:30 ч. тази вечер ще бъде излъчена пресконференция на НАСА ТВ, на която вероятно ще бъдат представени някои от тези изображения. Тръпнем в очакване! 

Очаквайте снимките на този линк: Pluto.jhuapl.edu

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/