Китайската лунна мисия Чанг-e 2 е успяла да заснеме следите от кацане на мисиите Аполо!

1
234
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на мястото на кацане на „Аполо 15“, заснета от китайската лунна мисия „Чанг’e 2“. Тъмният регион вляво кореспондира с местоположението на лунния модул, а регионът вдясно – с местоположението на лунохода. Photo credit : CNSA/Onebigmonkey.com

16 юли 2019 г. 23:30 ч.

Светослав Александров. На 1-ви октомври 2010-та година Китай изстрелва към Луната орбиталната мисия „Чанг’e 2“. Роботизираният апарат влиза в окололунна орбита на 6-ти октомври същата година и я напуска на 8-ми юни 2011-та година, за да се отправи към близкоземен астероид. В рамките на основната научна мисия „Чанг’e 2“ заснема повърхността на Луната, като снимките служат за създаването на детайлна лунна карта. 

Снимка на мястото на кацане на спускаемия модул на „Аполо 14“, заснета от китайската лунна мисия „Чанг’e 2“. Photo credit : CNSA/Onebigmonkey.com

През 2012-та година Китай официално обнародва картата от „Чанг’e 2“. Новинарската агенция Синхуа оповестява (справка: тук), че са открити следи от астронавтите на американската лунна програма „Аполо“. Информацията е съобщена от изследователя Ян Чжун, който е водещ учен към китайската лунна програма. 

Въпреки смелото твърдение, към 2012-та година китайците все още не са публикували всички сурови изображения, получени от „Чанг’e 2“. Наскоро обаче това се е случило, съобщават потребители на форума Apollohoax.net. Електронен архив на снимките е публикуван на уебсайта moon.bao.ac.cn, но за достъп е нужна регистрация и освен това скоростта на сваляне е доста бавна. Има и още един бонус – голяма част от менютата са на китайски език. Това не е отказало ентусиастите, които са искали да разгледат подробно снимките от орбиталната лунна мисия на Китай.

Камерата на „Чанг’e 2“ е доста по-слаба от тази на съвременната мисия „Лунър Риконисънс Орбитър“ на САЩ – ако американската мисия може да открива обекти на Луната с размер от няколко десетки сантиметра, резолюцията на камерата на „Чанг’e 2“ е около метър на пиксел. Въпреки това на горепосочените снимки, които са извлечени и допълнително обработени от ентусиасти, ясно се виждат следи, кореспондиращи на местоположенията на спускаемите апарати, оповестени официално от НАСА.

Разбира се, китайците не се съмняват в автентичността на програмата „Аполо“. В началото на 2018-та година написах (линк), че местните учени и специалисти са използвали успешно лунните отражатели, оставени от астронавтите на мисия „Аполо 15“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/