Мистериозната Александрийска библиотека между факти и легенди

4
114
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В наши дни Александрийска библиотека се определя като едно от чудесата в античния свят – пресечна точка на литература, философия, медицина, история и изкуство. Дом на хиляди свитъци, съхранили познанието на много древни цивилизации, старателно събирани в продължение на десетилетия.

Как започнало всичко?

След като Александър Велики завладява Египет през 332 година преди Новата ера разпоредил изграждането на град в делтата на река Нил (близо до остров Фарос). Това бил Александрия. Владетелят умира 9 години по-късно, а управлението на Египет се поема от един от неговите пълководци – Птолемей I Сотер*.

Птолемей I Сотер* – живее в периода 367-283 година преди Новата ера. Основава династията на Птолемеите, която властва над Египет близо 3 века. След 305 година преди Новата ера Птолемей I Сотер се титулува като василевс и фараон.

Повечето историци са обединени около мнението, че идеята за построяването на голяма и престижна библиотека в Александрия принадлежи на един от съветниците на Птолемей I Сотер – Деметрий Фалерски*. Целта била не просто изграждането на библиотека, а на образователен център от световна величина, който да съхранява най-голямата книжна колекция позната дотогава на човека и не на последно място да се демонстрира богатството на Древен Египет пред света. Започнало изготвяне на плана за мащабното строителство, което от своя страна било реализирано при управлението на Птолемей II Филаделф (син на Птолемей I Сотер).

Деметрий Фалерски* – древногръцки философ, политик и ученик на Аристотел.

Успешното изграждане на библиотека от подобна величина изисквало огромно книжно богатство и династията на Птолемеите полагала усилия да го събере. Пратеници купували свитъци от близо и далеч. Друг начин за попълване на библиотеката бил свързан с пристанището на Александрия. По заповед на Птолемей II Филаделф непознатите ръкописи на борда на всеки акостирал кораб се изземали и отнасяли в библиотеката, където се преписвали. На кораба се връщали копията, а оригиналите оставали в библиотеката.

От древноримския лекар и философ Елий Гален научаваме за една особено дръзка постъпка на Птолемей III Евригет. Записано е, че владетелят поискал назаем от атиняните оригинални ръкописи на Есхил, Софокъл и Еврипид под претекст да им се направят копия за библиотеката. Гърците се съгласили, но поискали като гаранция 450 килограма сребро. Както може да се досетим египетският владетел запазил оригиналите, а за гърците останали копията от висококачествен папирус и среброто.

Снимка: pixabay.com Автор: jarmoluk

Царската библиотека на Александрия била повече от забележителна. На територията ѝ се съхранявали свитъци с поезия, история, философия, медицина и литература на най-различни езици. Смята се, че общият им брой достигнал 400 000, но според други сведения става въпрос за около 40 000 – не по-малко впечатляващо постижение за древността!

Библиотеката допринесла съществено за обособяването на Александрия като център на знанието и учението в Античността. През 3-ти и 2-ри век преди Новата ера уважавани учени, поети, философи и изследователи работели в нея (Зенодот Ефески, Калимах от Кирена, Аполоний Родоски, Ератостен, Аристарх Самотракийски и много други). Според древногръцкия географ и историк Страбон за труда си те получавали висока заплата, безплатна храна и жилище, а също така не плащали данъци. Според владетелите, освобождавайки ги от всички тежести на ежедневието учените можели по-пълноценно да се отдадат на работата си.

Упадъкът на град Александрия и унищожението на библиотеката

В Александрия от средата на 2-ри век преди Новата ера властта на династията на Птолемеите постепенно започнала да отслабва. С нарастване на икономическите и политически проблеми, както и социалното недоволство, ‘по-късните’ Птолемеи не се ангажирали така активно с развиването на библиотеката, както техните предшественици. Последният ѝ владетел, Птолемей XV Цезарион, е убит през 30 година преди Новата ера. За съжаление не се знае много какво точно се случва с Александрийската библиотека по време на Римския принципат (27 година преди Новата ера – 284 година от Новата ера). Известно е, че след като градът пада под римска власт, значимостта на Александрия и известната ѝ библиотеката намалява.

останки от серапеума в АлександрияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Daniel Mayer (CC BY-SA 4.0)

Историята помни много примери за изградени величествени паметници на културата, които впоследствие безмилостно се разрушавали. И до ден днешен остава мистерия кой носи отговорност за унищожението на една от най-емблематичните библиотеки в древния свят. Съществуват няколко теории по въпроса:

през 48 година преди Новата ера по време на Гражданската война войските на Юлий Цезар предизвикват пожар. Сред обхванатите от пламъците сгради била и Александрийската библиотека, за която се смята, че била частично унищожена.
през 391 година от Новата ера по нареждане на римския император Теодосий I Велики патриархът на Александрия, Теофил Александрийски, разрушава езическите храмове в града. Най-забележителен от всички бил серапеумът* в Александрия, на територията на който се съхранявала част от колекцията на Александрийската библиотека. серапеум* – така се наричали храмовете издигнати в чест на бог Серапис по време на династията на Птолемеите.
през 642 година от Новата ера арабският пълководец Амр ибн ал-Ас превзема Александрия. Въпреки липсата на сведения свързани с библиотеката от този период през следващите векове се разпространяват легенди как войската му разрушила Александрийската библиотека.
съществува и теория, според която унищожението не е резултат от едно конкретно събитие. Според нея с упадъка на града колекцията на библиотеката постепенно започнала да се изнася.

Днес върху мястото, където се предполага, че някога съществувала Александрийската библиотека е издигната библиотека ‘Александрина’. Открита е през 2002 година, а идеята за построяването ѝ е от 1974 година. Сградата функционира като модерен библиотечен и културен център, паметник на една от най-големите и легендарни библиотеки от Античността!