Как да си намерим работа ?

2
251
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Тази статия е насочена предимно към тези, които тепърва навлизат в пазара на работната ръка, но може и да е полезна в някои аспекти, за такива, които вече имат натрупан работен опит.

Бъдете наясно със себе си, какво искате, подгответе автобиография – CV

Преди да започнете да търсите работа на трудовия пазар, първо се уверете в себе си: какво умеете, какво не умеете, но желаете да усвоите, имате ли опит вече в някоя фирма, в каква сфера, какво ви харесва да правите. След това вече ще имате представа в кои сфери можете да се насочите да търсите нова или първата си работа. Дори да нямате опит никъде и тепърва ще навлизате в света на работната среда е хубаво да си подготвите автобиография ( CV, потърсете инфо в google за повече информация, ако не сте наясно, какво означават двата термина ).

Може да нямате натрупан опит, но не е проблем да попълните останалите секции, с вашите умения, техники, придобити знания, специалности които сте завършили за професионална квалификация, езици и други. В допълнение ви съветваме да си подготвите и кратък мотивационен текст описващ накратко вас и това в което сте добри, дори да не е свързано пряко с позицията за която ще кандидатствате и да го вложите в края на вашата автобиография. Препоръчително е мотивационното писмо, по възможност да е свързано със позицията, но не винаги има възможност за всяка позиция или не всеки успява да измисли такова. Добавете активна снимка и валиден телефон, не забравяйте за това, защото е важно за да се свържат с вас, бъдещите ви работодатели. Ако притежавате портфолио го приложете към автобиографията, ако е онлайн сложете линк към него ( препоръчваме онлайн-варианта, защото това ще смали големината на CV-то, никой не обича големи „бумаги‘‘ ). Линкове, както и генератори за автобиография има много в интернет, изберете коя платформа ще ви е удобна и се заловете за работа. Изтеглете вашето CV и го запазете на лесно място.

Съветваме ви да бъдете внимателни и да не слъгвате, опишете реално нещата, така както са. Ако нямате необходимите изисквания, напишете в мотивационната секция, че желаете да се научите и да се развивате в дадената област. Това ще улесни вас, като ще спестите от слъгванията пари за излишни интервюта, защото знаете че всяко интервю ви прави разход, обикновено като давате средства за транспорт и губите както вашето, така и на работодателя времето. Няма смисъл от такива неща, бъдете винаги, реални и искрени!

Търсене на работа

Тук, задачката изглежда лесна, но и тя не е, въпреки многобройните опции, които предоставят днешните технологии. Можете да проверите първо във вестници свързани със вашето местоположение ( освен в случай, когато търсите работа в чужбина, те ще са безполезни ). Подобни вестници са например: в. Марица ( Пловдив ), в. Позвънете ( София и Варна ), в. АЛО ( почти за цялата страна ). Изберете си обява и позвънете на посочения телефон или посетете адреса на фирмата. Ако стигнете до там си носете задължително разпечатано CV и мотивационно писмо.

Най-бързо и лесно става търсенето на работа чрез сайтове за обяви за работа, като най-известни са:  jobs.bg, zaplata.bg, jobshelp-bg.com, вестник АЛО също притежава сайт в който можете да намерите обяви за работа от доста фирми – alo.bg, проверете и в olx.bg – понякога има интересни обяви и там. Регистрирате се в някой уебсайт, качете вашето CV, попълнете си данните с валидна информация, изберете критерии за търсене на работа и натиснете бутона за търсене.

Проучвания

Преди да кандидатствате по обява, е добре да проверите дали фирмата, по чиято обява сте решили да кандидатствате е коректна. Има уебсайт изграден с тази цел – bgrabotodatel.com, понякога дори писането на името на фирмата в Google търсене, ще ви изведе до резултати със коментари и оценки.

Следете обявите редовно, препоръчваме ви в търсене да посочвате обяви за последните 3 дни например, защото по-старите на 95 процента вероятно са заети. Може да се уверите, като видите посещенията им, ако са прекалено много, вероятността да стигнат до вас е изключително малка. Често има обяви, които непрестанно са там, обикновено това е предпоставка за некоректен работодател, който често сменя персонала. В много редки случаи това е поради бързо разширяване на фирмена дейност, която налага търсене на нови кадри. Избягвайте обяви, които са написани объркващо, неграмотно, това е предпоставка за проблем и работодател, който не е сигурен или не знае какво търси и иска. Обявите които са написани на чужд език, са добър първи тест за вашите възможности, ако сте прибягнали до Google преводач, по-добре не кандидатствайте, ще изразходите средства за интервю, но няма да е успешно.

Разпитайте своите приятели

Често работодателите съобщават за нови работни позиции на своите текущи служители с цел да им препоръчат свои приятели или близки, които биха могли да се присъединят. Понякога, дори при липса на нужда от нови попълнения, ако ваш приятел попита неговия работодател има някаква вероятност и да изникне възможност. Както се казва „От питане, глава не боли“.

Създаване на контакти, нови запознанства

Понякога според позицията, която търсите може би ще ви е в голяма полза да опитате да създадете нови запознанства, контакти с нови хора на различни нетуъркинг събития, събития за кариери ( т.нар кариерни форуми ), често там се намират хора търсещи кадри и правят момента оценка на участниците.

Консултация със специалист човешки ресурси или агенция за подбор на персонал

Малко нестандартно и все още не добре навлязла техника в България, въпреки всичко е един доста добър метод за намиране на работа. Големите компании, както и средния бизнес вече, започнаха да навлизат в това и все по-често прибягват до агенции за подбор на персонал. Това би се считало за голям бонус за фирмите към която агенцията набира персонал, защото определено те ще държат на качеството и ще бъдат коректни. Тъй, като това за работодателите, не е никак евтина услуга, би трябвало да означава, че се търсят качествени кадри и да предполага за коректността и реномето на тези които използват такива услуги. Тоест можете да се доверите и да посетите такава агенция, разпитайте за свободни позиции, носете със себе си разпечатано CV и мотивационно писмо.

Кандидатствайте в бюрото по труда

Въпреки, че от там също рядко радват с успешно намерена добра работа е добре да имате подадени документи там. Това ще ви помогне, ако например сте напуснали старата си работа, докато намерите нова, ще получавате известно възнаграждение, което малко или много пак е нещо. Освен това, напоследък доста компании ползват техните услуги, наблюдава се ръст, както и в набирането на персонал квалифициран или неквалифициран и за чужбина.

Директен контакт с фирми

На последно място, можете и лично вие да посетите фирми и да попитате за работа. Към днешно време това рядко води до положителен ефект, но става за крайна мярка, ако всичко до сега не е дало резултат. Отидете до офиса на желана фирма, потърсете човешки ресурси или да разговаряте с управител, ако фирмата е малка и така нататък. Отново си носете готово разпечатано CV със вас.