Близки почетоха загиналите деца в река Лим. „Пампорово“ АД на Цветелина Бориславова без вина и до днес!

1
172
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

16 години от трагедията в река Лим се навършват днес. При спазване на всички мерки за сигурност родители и близки на децата почетоха паметта им на гробищния парк в Свищов, пише БГНЕС.

„За нас годините са само измерение на цифри. Ние от първия ден досега си носим това и живеем с него“, каза Тодор Братов, баща на загиналата в река Лим Антония Братова. „Трябваше да отбележим тази годишнина, защото това е най-черната дата в нашите семейства. В обществото тогава това направи и доста силен резон“, припомни Братов. „Запалих свещичка за упокой на душите на нашите деца, но молитвата ни трябва да бъде за целия ни свят, в който живеем, защото рано или късно този свят ще се преобърне“, добави Братов.

„За нас все едно беше вчера. И като се замислим, че са минали 16 години, на хората не им се вярва колко бързо са минали, но за нас е било вчера. И винаги ще бъде все едно е било вчера, няма как да е друго. На фона на всичко, което се случва, мисля, че никога не съм си представял, че така ще направим помена“, каза Георги Манзаров, баща на загиналия Юлиан.

Аз днес се молих Господ да бъде милостив към всички хора, които имат страшно много прегрешения към него. И се помолих да бъде милостив към всички нас, да ни прости, да се вразумим и да бъдем по-добри, добави Георги Манзаров.

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище „Николай Катранов“ в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени.

12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим. Загинаха Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация „Ангели от Лим“.

Туристическата агенция, която организира пътуването беше „Дилижанс експрес“ с шеф Бойко Байков. За нея няма никакви последствия. Той днес гордо се перчи като член на  Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Като такъв се опитва да командва в туризма. Освен това е шеф и на туроператора „Бохемия“. Байко Байков е още сред обкръжението на зелените – Любомир Попйорданов и главата на зеления октопод Тома Белев.

Автобусът беше на „Пампорово“ АД, което е собственост на банкерката Цветелина Бориславова. Дружеството е без вина и до днес. Само шофьорът се оказа виновен. Бориславова беше жена на Бойко Борисов.