На 2 000 километра от „Зелената сделка“: Как историята на една въглищна централа се превърна в съдба на няколко поколения…

2
148
Добави коментар

Операторът в звено „Външни съоръжения“ на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Генади Джамбов

Бъдеще без въглеродни емисии – това си постави за цел Европейската комисия в началото на новото десетилетие. Идеята бе принципно подкрепена от мнозинството европейски граждани, за които е важно да дадат своя принос за опазване на природата. Предложената от ЕК на националните правителства „Зелена сделка“ трябва да осигури това чисто бъдеще до 2050 г. Цената все още не е ясна, но със сигурност ще е много по-голяма, отколкото бихме могли да си представим.

В България „Зелената сделка“ предизвика силно противопоставяне, тъй като нейното евентуално приемане би означавало затваряне на въглищните централи в страната, което се очаква да има огромно отрицателно въздействие върху икономиката. В момента въглищните ТЕЦ, само в Маришкия басейн, осигуряват 40% от електроенергията на България. През зимните месеци това число нараства до 60%. Тези мощности са базови, на практика „гръбнакът“ на българската енергетика, а поради маневреността и техническите си характеристики са и най-подходящи за поддържане на напрежението и баланса на електроенергийната ни система. Дори най-върлите противници на тока, произведен от въглища, признават, че термоцентралите са от изключителна важност и поне до момента без еквивалент за стабилността на енергийната система. Всичко това накара правителството да обяви, че ще се бори за максимално удължаване на работата на българските въглищни централи.

В енергийното сърце на страната

На няколкостотин километра от епицентъра на политическото говорене, в Стара Загора, „Зелената сделка“ се възприема със съвсем различен заряд. За хората от региона въглищните централи са ежедневие, символ на благоденствие и на потенциал за бъдещо развитие. Десетки хиляди свързват препитанието и благосъстоянието на семействата си именно с ТЕЦ-овете и тяхната устойчива дейност.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е стопанисвана от чуждестранен инвеститор. Тя е модернизирана и отговаря на най-високите екологични изисквания на ЕС. Да работиш в нея е отлична кариерна възможност за стотици млади инженери от региона. Следата й в ежедневието на хората в град Гълъбово и околните населени места е видима.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“

Международният инвеститор „КонтурГлобал“ придобива рехабилитираната ТЕЦ „Марица-Изток 3“ от италианската компания „Енел“ през 2011 г. В резултат на осъществения мащабен проект за рехабилитация и модернизация централата е първата ТЕЦ в Югоизточна Европа, която отговаря на най-високите екологични изисквания и произвежда 10% от електроенергията, необходима на България. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ обаче отдавна е надскочил първоначалната си роля и се е превърнал в професионален „пристан“ за поколения българи.

Когато миналото оживява

Миналата година Генади Джамбов, оператор в звено „Външни съоръжения“ на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, преведе през портала на електроцентралата баща си Райчо, за да му покаже какво се е случило с работното му място няколко десетилетия, след като той се е пенсионирал. Генади признава, че баща му е бил изключително развълнуван от видяното, от голямата разлика между днешния модерен ТЕЦ и този от черно-белите снимки, който си спомня. Тази повторна среща е приятелското намигване на съдбата към едно семейство, което половин век е обвързало своя житейски път с производството на електроенергия.

Всичко започва през 70-те

През 1978-а, все още само с един енергоблок, влиза в експлоатация ТЕЦ „Марица Изток 3“. Строителството на днешната централа стартира 10 години по-рано. От този период датира и първата връзка на семейството на Генади Джамбов с въглищната централа. „Баба ми и дядо ми са участвали в строителството на комплекса, вече три поколения от нашето семейство са неразривно свързани с централата“, споделя той.

Генади при едно от посещенията си на работното място на баща му

Непосредствено след откриването й работа в централата започва бащата на Генади – Райчо Джамбов. Годината е 1976-а. „Баща ми работеше в подстанцията на централата. Любопитна подробност е, че той започна работа 2 години преди да бъде назначен първият директор на ТЕЦ-а. В онези времена служителите са набирани по-бързо, за да може комплексът да функционира, дори това да значи, че директорът тепърва ще бъде избиран“.

Оттогава датират и първите спомени на Генади за централата: „Татко ме е водил много пъти в подстанцията, където работеше. Показа ми мрежите. Питах го за какво са жиците, а той ми обясняваше. Сигурно съм бил 1-ви клас“, разказва през смях Генади. В следващите години до бащата на Генади застава и майка му, Желязка. Тя е назначена в отдела по въглеснабдяване, както и вуйчо му. Така се стига до момент, в който почти няма негов роднина, който да не е свързан с дейността на ТЕЦ-а. Изборът на най-младия член на фамилията изглежда предопределен – през 1991-ва постъпва в централата. Така семейство Джамбови е повече от 3 десетилетия плътно на своето работно място. Генади е оператор на външните съоръжения и отговаря за генератора, трансформатора и електрическите части.

„Енергетиците сме като военните. Дисциплината е ключова в нашата работа. Това е не просто обект, който произвежда електричество, а мощност със значение за националната сигурност. Работейки в централата, го правим с ясното съзнание, че работим за държавата и българските граждани. Честно казано, не виждам как електроенергийната система ще съществува без нас и без комплекса „Марица изток“ изобщо“, споделя той.

Самата централа е подложена на значителни технологични промени през последните години. Инвестирани са над 1 милиард лева в модернизация на съществуващите съоръжения и изграждане на нови сероочистващи инсталации, които пречистват над 96% от серния диоксид, отделен при изгарянето на лигнитните въглища. Новото лице на ТЕЦ-а налага и много високи стандарти за безопасност на работното място.

Няколко десетилетия след като се е пенсионирал, Райчо Джамбов гостува на работното място на сина си Генади в рехабилитираната централа. С тях е дъщерята на Генади – Ралица

„Беше ни нужно време за адаптация, но в момента всичко е наред. Професията ни изправя ежедневно пред редица предизвикателства – сериозността на работата изисква перфекционизъм по отношение на мерките за безопасност. Следваме строги протоколи за сигурност, отговорност на всеки от нас е да не допускаме злополуки и до момента се справяме отлично. Политиката на работодателите ни в тази посока е много сериозна. От друга страна имаме и сериозен ангажимент към младите новопостъпили служители. Те са бъдещето на енергетиката и ние носим отговорност да ги обучим добре. Справят се с различна скорост, но са мотивирани, позитивни“, споделя Джамбов.

Много от служителите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат сходни житейски истории с тази на Генади – родители, които са били или продължават да работят в централата. Случва се синове и бащи да работят в една смяна или бащите да обучават синовете си за бъдещата работа. Близо 500 души работят за централата, а производството на електричество е професия с регионално значение.

Когато през 2019-а година Генади посрещна баща си в централата, дядо Райчо доведе и внучката си Ралица, 8-годишната дъщеря на Генади. Гордите татко и дядо все още не знаят какво бъдеще се крие пред нея, но едва ли някой би бил изненадан, ако продължи фамилната традиция. Най-важното в момента остава чувството за мисия – електроенергията да бъде произведена и доставена. Нещо, което семействата енергетици в централата са изучили до съвършенство.

(СН)