Роскосмос оповести за успешно изпълнен етап на създаването на кислородно-метанов двигател

2
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Руският кислородно-метанов двигател. Фото: Роскосмос

3 юни 2020 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Метанът е безспорно ракетното гориво на бъдещето – за разлика от петрола, той е възобновяем енергиен източник, изгаря чисто, без да образува сажди, а освен това бъдещите жители на Марс ще могат да го произвеждат от наличните суровини на планетата – въглероден диоксид и вода. В САЩ усилията по създаването на ракетни двигатели, работещи с кислород и метан, се оглавяват от компаниите Блу Ориджин и СпейсЕкс. 

Роскосмос също създава свои собствени ракетни двигатели на метан и днес агенцията оповести за успешно завършен етап от тяхната разработка. Във Воронежкия двигателостроителен център са осъществени множество огневи изпитания на моделен газогенератор. 

Основната цел на работата е била да се проучи процесът на газообразуването в този моделен газогенератор. Направен е избор от няколко варианта на конструкторско-технологични решения, като фокусът е бил насочен към повишаване на стабилността на газогенератора и възможността за неговото многократно използване в състава на двигателя.

„Ние сме изпълнили всички задачи в рамките на този етап на работа“, съобщава главният конструктор Виктор Горохов. „Резултатите от изпитанията ни дадоха очевидно разбиране за най-добрата конструкция на газогенератора, която следва да се използва при създаването на двигателя. Следващият етап от работата, към която ние вече сме пристъпили и планираме да изпълним в близко бъдеще, се явява разработката на още един ключов компонент – горивната камера. След това можем да пристъпим към производството и сглобяването на прототип на кислородно-метановия двигател РД-0177“.

Разработката на двигателя се осъществява съобразно държавен договор с „Роскосмос“, който цели създаването на ново поколение двигатели и системи за задвижване. Първичната работа бе завършена в периода между 2016 и 2019 г., когато бе изготвена работната документация и бяха изпълнени някои моделни тестове относно процесите за запалване и образуването на газовите смеси.

Източник: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/