Какво трябва да знаем за изкуствените материи?

2
167
Добави коментар
hlape
hlape

Синтетичните материи са създадени с цел подобряване недостатъците на естествените и разнообразяване на текстилните платове. Макар отношението към изкуственото да е леко негативно, такива материи като цяло са лесни за поддръжка и притежават чудесни свойства. Разбира се, имат си и своите слаби страни – например, полиестерните нишки издържат дълго във времето и не се свиват, за разлика от естествените материи, но също така не позволяват на кожата да диша и бързо поемат миризми, затова трябва да се перат по-често.

 

Съществува огромно разнообразие от синтетични влакна, всяко със специфични изисквания, но едно е правилото: те не се перат на висока температура и трябва да се избягва сушенето им в сушилна машина. Нека ги разгледаме:

 

Вискоза – на основата на целулоза

 

Вискозата се получава от естествени целулозни нишки, които са допълнително обработени. Тя често е по-лъскава от естествената коприна, като може да бъде изкуствен заместител също на памука, лена и вълната. Като цяло, вискозата е гладка, мека, държи прохладно, попива добре, но не запарва. Подходяща е за различни дрехи, като типичен пример са хавайските ризи в периода 1930-1950 г., които са били произведени изцяло от вискоза.

 

Синтетични материи: полиестер, акрил, найлон, ликра

 

И четирите са на основата на петрол.

 

Полиестерът е вид полимер, т. е. химично съединение, и най-често под това наименование се разбира “polyethylene terephthalate (PET)” – същото вещество, от което се изработват пластмасови бутилки. Към полиестерите са включени както естествени химикали, така и синтетични. Подобно на всички синтетични материи, полиестерът се мачка трудно, задържа цвета по-дълго и е механично издръжлив. За сметка на това, веднъж попаднало петно на полиестерен плат, много трудно се отстранява от него. Основният минус е, че усещането при носене на дреха от полиестер не е като при естествените материи. Освен това, такъв плат лесно се наелектризира.

 

Полиестерът е създаден на база синтетични влакна, които са в по-голяма степен устойчиви и запазват формата. Това е причината, поради която дрехите, изработени от полиестерна материя, да не се мачкат. Трябва да има предвид обаче, че полиестерът не издържа на високи температури, тъканите лесно се топят и могат да изгорят под ютията. Ето защо не е препоръчително гладенето им на високи градуси. В някои случаи дори изобщо не се препоръчва да се гладят – внимателно прочетете какво пише на етикета на такава дреха!

 

 

 

 

 

Акрилът, наречен още изкуствена вълна, представлява лека и мека материя, имитация на естествената вълна. За разлика от последната, акрилът не е така затоплящ. Може да имитира и други материи, и се слави като най-добре задържащ цвета спрямо всички останали. Тъй като е синтетичен, акрилът лесно се наелектризира.

 

Найлонът е създаден с цел да се превърне в заместител на коприната, но не предназначената за дрехи, а за въжета, парашути, палатки и т. н. Материята е тънка, лесно се наелектризира, не стопля тялото, но запарва. Като цяло, найлонът не е подходящ избор за дрехи, но е идеален за външна изолация против дъжд и вятър.

 

“Ликра” и “еластан” са две наименования за едно и също – синтетична, много еластична материя, често с блясък. Използва се най-често за бански, клинове, чорапи, чорапогащници, танцови и спортни облекла.