УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

11 август 2021 г. 07:15 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ, на 11-ти август, в 01:01 ч. българско време, от космическия център на о-в Уолопс в САЩ излетя ракетата на Нортроп Груман „Антарес“ с товарния кораб „Сигнус“. Това е 16-тата мисия на компанията Нортроп Груман, посветена по доставката на провизии на Международната космическа станция.

Пристигането на кораба е насрочено за четвъртък, на 12-ти август, в 13:10 ч. българско време, когато американската астронавтка Меган МакАртър ще използва роботизираната ръка „Канадарм 2“, за да прикачи „Сигнус“ към модула „Юнити“ на американския сегмент на МКС.

Общо 3 719 килограма провизии пътуват на борда на космическия кораб – рекорд за най-голямо количество полезен товар в хода на мисия на Нортроп Груман. Включени са широк набор научни експерименти – вкл. такъв, който e посветен върху изучаването на поведението на лигавата гъба Physarum polycephalum в условия на микрогравитация, както и опит, свързан с търсенето на лечение на саркопения – състояние, водещо до загубата на мускулна маса.

Очакванията са „Сигнус“ да остане прикачен към МКС до ноември. 

Видеозапис от днешното изстрелване: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/