Вандали надраскаха с графити една от изоставените совалки Буран на космодрума Байконур

1
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

Надрасканата с графити совалка „Буран“. Снимка: Телеграм канал „Прости нас, Юра“. 

26 май 2021 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Надали има по-тъжен символ на краха на съветската космонавтика от совалковата програма „Буран“. Замислена от СССР през 70-те години в отговор на американските космически совалки, след един-единствен полет през 1988 година програмата е зарязана окончателно. Разпадането на СССР не просто забива финалния гвоздей в ковчега на „Буран“, но останалият хардуер от ракетите „Енергия“ и построените совалки са изоставени на произвола на съдбата, без да се вземат сериозни мерки за тяхното съхранение. Днес резултатът от това пренебрежение е налице – един от построените модели на „Буран“ бе надраскан от вандали с графити.  

Още една снимка на надрасканата с графити совалка „Буран“. Снимка: Телеграм канал „Прости нас, Юра“. 

В началото на 90-те години Русия полага сериозни усилия за спасяването на ракетите „Союз“ и „Протон“, като се отваря към западния пазар. Резултатът е виден – и до ден днешен руски ракети превозват товар и хора до МКС, както и комерсиални спътници. Но както пише Анатолий Зак за уебсайта RussianSpaceWeb, „Буран“ няма никакъв шанс. Изстрелването на 20 тона товар на борда на совалката е изчислено да струва 270 милиона рубли, докато същото тегло може да бъде изведено в орбита посредством обикновена ракета „Протон“ за 5.5 милиона рубли. И така започва период на забвение, през който ракетите „Енергия“, совалките „Буран“ и апаратурата за наземна подготовка са оставени да ръждясват. 

През 2002 г. покривът на хангара, в който се съхранява единствената летяла совалка „Буран“, рухва и я унищожава. 

Пак по информация от Зак, надрасканата тези дни совалка е вероятно един от останалите модели, който никога не получава шанс да достигне космоса.

Днес Роскосмос публикува официално становище на сайта си, озаглавено „Ситуацията с корабите „Буран“ има нужда от скорошно разрешение“. Агенцията твърди, че на следващата междуправителствена казахстанско-руска комисия въпросът за по-нататъшното съхраняване на совалките ще бъде разгледан и при добро стечение на обстоятелствата те ще бъдат изпратени в музеи. 

И все пак се питаме … защо Роскосмос бездействаше през изминалите десетилетия и трябваше ли „Буран“ да бъде надраскан, за да се повдигне темата? 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/