Собственикът на Буран оповести защо няма да върне совалката на Русия

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

Надрасканата с графити совалка „Буран“. Снимка: Телеграм канал „Прости нас, Юра“. 

9 септември 2021 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Даурен Муса, собственикът на „Буран“, изказа остри думи по адрес на Роскосмос в своята обосновка защо няма намерение да върне космическата совалка на Русия. 

Напомням на читателите, че СССР създава „Буран“ през 80-те години на миналия век в отговор на американската програма „Космическа совалка“. На 15-ти ноември 1988 г. е проведен първият и единствен полет на съветската совалка. Последващата съдба на „Буран“ е незавидна – космическият кораб е разрушен през 2002 година след като покривът на хангара, в която е съхраняван, рухва. 

Но съветските специалисти са конструирали още един полетен модел на „Буран“. Предвиждало се е той да лети до орбиталната станция „Мир“ през 1992 година. Този полет така и не бил осъществен поради недоимък на средства. Корабът вече много години се намира в неохраняем хангар на космодрума Байконур. А по-рано през годината бе оповестено, че е надраскан с графити. 

Защо Роскосмос не взима мерки по съхраняването на совалката? Защото след разпадането на СССР „Буран“ остава собственост на друго предприятие – казахстанското РКК „Байконур“. Изпълнителният директор на фирмата е Даурен Муса. През 2020 г. шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин оповести, че са водени преговори за закупуването на совалката обратно от РКК „Байконур“, но до покупка така и не се е стигнало. Преди това през 2019 г. комитетът по държавно имущество и приватизация към правителството на Казахстан се е опитал да осъди РКК „Байконур“ и да превърне  „Буран“ в държавна собственост, но съдът е отхвърлил иска. 

И така „Буран“ остава собственост на РКК „Байконур“. Без добрата воля на Даурен Муса корабът няма да бъде връчен никъде другаде, а директорът няма намерение да преотстъпва совалката. Ето каква е неговата обосновка:

„Разбирате, годината, в която празнуваме 60-тия юбилей от полета на Юрий Гагарин, вече приключва. Руската индустрия, която е колосално финансирана с народни пари, няма никакви достижения, с които да се похвали. Всичко, което ѝ остава, е да придобие обратно незавършените макети, които бяха набързо зарязани преди 30 години и които принадлежат на РКК Байконур“, категоричен е директорът на компанията. 

Муса е ядосан, че правителството на Казахстан го съди безуспешно за трета поредна година без да пести пари затова, а междувременно Русия се готви за експорт на совалката. Такава ревност, смята директорът, е похвална – но даже това бледнее пред скандала с милиардите рубли на висшите длъжностни лица на Роскосмос, които се намират в банките на Сингапур и Хонг Конг.

„От кого и за кого искат да я откупят – и на чия сметка постъпва този откуп? Дали искат да я вземат не за музея, а за лабораторията на НГО „Молния“ за по-нататъшна работа в рамките на програмата „Енергия-Буран“? Те искат да я вземат, но кой ще им я даде? Получава се така, че нашата независимост на Казахстан и решенията на казахстанския съд нямат никакво значение?“, възмущава се Муса. 

„Бях готов да им подаря „Буран“ в замяна на главата на хан Кенесари“, твърди предприемачът, „но миролюбието и добросъседството започват да се възприемат за слабост и те престават да съблюдават елементарно приличие. Искам официално да заявя, че никой не е отменил решенията на международните съдилища и всеки, който участва в подобно беззаконие, ще си получи заслуженото наказание“. 

Източник: Информ Бюро

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/