УСПЕХ: Товарният космически кораб Карго Драгън се завърна на Земята!

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: товарният космически кораб „Карго Драгън“ по времето на пристигането му на Международната космическа станция преди месец. Photo credit : NASA

1 октомври 2021 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. Американският космически кораб „Карго Драгън“, единственият в цял свят, който може да извозва полезни товари от Международната космическа станция обратно на Земята, се завърна благополучно тази сутрин в 06:00 ч. българско време посредством приводняване в Атлантическия океан. 

Това бе петото кацане на космически кораб на СпейсЕкс през настоящата 2021-ва година. Към днешна дата фирмата на Илон Мъск е провела общо осем мисии на кораби от серията „Драгън 2“ – четири в пилотиран вариант (т.нар. „Крю Драгън“) и четири в товарен вариант (т.нар. „Карго Драгън“).

Напомням на читателите, че завърналият се днес „Карго Драгън“ бе изстрелян на 29-ти август и престоя в продължение на месец прикачен към МКС.

Следващият космически кораб, който ще излети към орбиталната станция (на 5-ти октомври), е руски – „Союз МС-19“ с космонавта Антон Шкаплеров, режисьора Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд. Това ще е първата изцяло руска космическа експедиция след приключването на експлоатацията на старата станция „Мир“ (т.е. след почти двудесетилетна пауза), а целта е заснемането на филм в космоса на име „Предизвикателството“.

След това започва подготовката за поредното изстрелване на СпейсЕкс до МКС, което ще е на 30-ти октомври с нови четирима души – Рая Чари, Том Маршбърн, Кайла Берън (астронавти на НАСА) и Матиас Маурер (Германия, ЕКА).

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/