Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще посети за пръв път Меркурий на 2-ри октомври

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: „БепиКоломбо“ прелита край Меркурий. Image credit : ESA/ATG medialab

1 октомври 2021 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. През нощта на 2-ри октомври в 02:34 ч. българско време мисията на Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА) „БепиКоломбо“ ще проведе първото от общо шест облитания на Меркурий, които са необходими за окончателното позициониране на автоматичната междупланетна станция в орбита около планетата през 2025 година. Към момента на най-голямото сближение, което предстои през следващите часове, разстоянието между „БепиКоломбо“ и меркурианската повърхност ще е по-малко от 200 километра. 

Според информацията от екипа на мисията, първата снимка на Меркурий от „БепиКоломбо“ се очаква да бъде споделена с обществеността в събота сутринта след 09:00 ч. българско време. 

Така за пръв път космически апарат ще посети най-близката до Слънцето планета след април 2015 г., когато за последно в околомеркурианска орбита работеше американската мисия „Месинджър“. 

Напомням на читателите, че роботизираната експедиция „БепиКоломбо“ е кръстена на италианския математик Джузепе (Бепи) Коломбо. Благодарение на получените от нея данни учените ще разгадаят множество мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, включително и на Земята. А загадките не са малко. Например Меркурий е единствената скалиста планета в Слънчевата система, изключвайки Земята, която притежава силно магнитно поле. Защо това е така, ние все още не знаем. Част от задачите на „БепиКоломбо“ е да изучи магнитното поле с подробни детайли.

„БепиКоломбо“ не е монолитна автоматична междупланетна станция – тя е комплекс от два космически апарата – европейски „Бепи“ и японски „Мио“. Апаратите са свързани посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Целта на МТМ е да достави „Бепи“ и „Мио“ благополучно до околомеркурианска орбита. Това става чрез общо девет облитания – едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий.

Тези на Земята и на Венера са вече в историята. Остават меркурианските, първото от които е през идната нощ. Второто ще е на 23-ти юни 2022 година, третото – на 20-ти юни 2023 година, четвъртото и петото са през 2024 година на 5-ти септември и 2-ри декември. Шестото е планирано за 9-ти януари 2025 година. През същата година на 5-ти декември „БепиКоломбо“ ще пристигне в окончателната орбита около Меркурий. 

Единствено след навлизането в орбита ще е възможно да бъдат заснемани подробни изображения с висока разделителна способност посредством основната научна камера. Но това не значи, че през идната нощ, а и по време на следващите облитания, няма да има никакви снимки. Трите навигациони камери MCAM ще започнат да фотографират Меркурий около пет минути след момента на най-голямото сближение в продължение на пет часа. Понеже „БепиКоломбо“ доближава планетата откъм нощната страна, условията за снимане няма да са идеални, когато разстоянието между мисията и повърхността е най-малко. Вместо това най-подробното изображение ще бъде фотографирано при разстояние от 1000 километра.

Учените очакват на снимките да се визуализират някои от големите кратери на планетата – Меркурий много наподобява нашата собствена Луна.

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/