УСПЕХ: Китай изстреля безпроблемно новата си ракета Лонг Марч 7А с два спътника Шийян 12!

1
196
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Credit: CASC/Liu Yan

23 декември 2021 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Докато в САЩ абсолютни успехи жъне частната космонавтика и докато ние си мислим, че държавните агенции и старите аерокосмически корпорации постепенно ще бъдат изместени от модерни фирми като СпейсЕкс, в Китай се случва точно обратното – държавната космонавтика е във възход! Днес китайците проведоха 52-рото си изстрелване, с което се утвърдиха като световен лидер по брой орбитални полети през 2021-ва година. Бе осъществен старт на новата ракета „Лонг Марч 7А“ със сателитите „Шийян-12“ №1 и №2. 

Лидерството на Китай пред Щатите е съвсем крехко – 52 спрямо 51 космически полета, т.е. само с един повече. По-интересно е да видим кой какво изстрелва в двете държави. От тези 51 американски полета общо 31 са на фирмата на Илон Мъск СпейсЕкс, 6 са на фирмата на Питър Бек РокетЛаб, 2 са на фирмата на Ричард Брансън ВърджинОрбит, 2 са на фирмата на Крис Кемп Астра, 5 са на ЮЛА, обединението между Боинг и Локхийд Мартин, 1 е на фирмата на Том Маркусич и Макс Поляков Файърфлай, 4 са на корпорацията Нортроп Груман. А сега погледнете картината в Китай – държавно-контролираното предприятие CASIC е провело четири изстрелвания, частната фирма айСпейс има два полета и компанията Галактик Енерджи – един. Всички останали мисии са на държавно-контролираната Китайската аерокосмическа и технологична корпорация (CASC) – основният изпълнител на Китайската космическа програма. В Поднебесната империя не частниците, а държавата успява. Поне засега е така. 

Днешният полет бе трети за „Лонг Марч 7А“ –  модерна среднотоварна ракета с капацитет да извежда 7 тона полезен товар до геостационарна трансферна орбита. Първата мисия бе осъществена на 16 март 2020 г. и завърши с провал, а втората – през април тази година и беше успешна. Днес също нямаше отклонения от полета и той бе благополучен. Изведените два спътника „Шийян“ са засекретени и почти нищо не знаем за тях освен че „изпитват нови технологии“ и „изучават космическата среда“.

Важно е да бъде подчертано, че старото поколение китайски ракети от серията „Лонг Марч“ работеха с хиперголично гориво – комбинация от хидразин и диазотен тетроксид. То е изключително удобно, защото двата компонента се самозапалват при контакт и няма нужда от запалител. Но за съжаление хиперголично гориво е токсично и не е екологично чисто, поради което почти всички държави, в това число САЩ и Русия, предприеха стъпки за замяната на старите ракети с нови, работещи с щадящи околната среда горива. Китайците също следват тази тенденция, макар че старите носители още се ползват широко. „Лонг Марч 7А“ е от новите, това е тристепенна ракета, като първите две степени работят с керосин и кислород, а третата – с течен водород и кислород. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/