По-некомпетентните хора са по-категорични в мненията си

596
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Живеем във векът на информацията. Всяка такава ни е буквално на клик разстояние. Направи ли ни обаче това реално по-знаещи? Много от разпространяващата се в интернет информация  е фалшива и невярна – или с цел дезинформация, или поради чиста некомпетентност.

Социалните мрежи обаче дават гласност на всеки.  Това отново има плюсове и минуси. Интересно наблюдение е, че крайните мнения по изключително сложни въпроси, от областта на науката например, като климатични промени, ваксини, ГМО храни, изкуствен интелект и други, стават все по-често срещано явление.

Защо масово хората си мислят, че имат знанията и компетенцията да се изказват, и то категорично, по въпроси, за които нямат специализирани знания, а понякога дори и обща култура?

Учени са провели изследване, публикувано в „PLOS Biology”, в което установяват, че колкото по-малко специализирани знания има човек, толкова по-вероятно е да отхвърля дадени научни факти. Хората с категорични мнения „да“ или „не“, обаче оценяват знанията си по темата като високи, без реално това да е така. Те са с високо самочувствие, искат мнението им да бъде чуто и не се поколебават да му дават гласност.

По време на пандемията станахме свидетели на разгорещен спор за безопасността и необходимостта на ваксините против Covid 19. Тогава стана модерен и лозунгът „Всеки сам си преценя.“ Може ли обаче човек да има мнение относно факти. Фактите са такива, каквито са и те са факти, ако почиват на доказателства. Как може субективното мнение да има тежест пред реалните доказателства?

Лесният достъпът до информация ни подведе да си мислим, че знаем много и трябва непременно да бъдем чути. Проведеното изследване може да ни помогне да погледнем по-критично на себе си.

Не можем да бъдем категорични по въпроси, по който не сме специалисти. Прочетените статии в интернет не могат да ни направят такива. Много често дори тесните специалисти не обичат да са категорични, просто защото осъзнават истинската дълбочина на всеки един въпрос.

Лесният достъп до информация не е всичко. Ние трябва да се научим как да боравим правилно с нея, да оценяваме коректно нейното ниво и качество.