Нов глобален рекорд за горещини

445
Добави коментар

Средната глобална повърхностна температура за месец юни е най-високата, отчитана някога за периода, докладват от Европейския център за наблюдение на климата.

„Светът изпита най-горещото начало на месец юни в историята.“ казва Саманта Бърджис, заместник-директор на модула „Коперник“, който се занимава с мониторинг на климатичните промени.

Температурите са се понижили от първите дни на юни, но занапред се очакват още рекорди, поради завръщането на Ел Ниньо.

Според изследователи от „Коперник“, увеличението на средната температура е с 1,5 градуса. За първи път са надминати нивата от прединдустриалната епоха, която се счита за базова. Това е границата, която участниците в срещата в Париж през 2015 обещаха да не достигаме.

„Ако глобалната средна температура продължава да се увеличава и надхвърля границата от 1.5 градуса по Целзий, трябва много внимателно да следим ситуацията, защото ефектите могат да са непредсказуеми.“ казват още от „Коперник“.

„Колкото по-топло е, токова по-вероятни са екстремните явления. Има директна връзка между глобалното затопляне и интензитета на екстремните явления, така че очакваме и той да се повиши.“

Настоящата политика спрямо климатичните изменения ще доведе до увеличение от 2.8 градуса над прединдустриалното ниво, почти два пъти целта от 1,5 градуса, казва секретарят на ООН Антонио Гутиерес.

Според него, индустрията, занимаваща се с фосилни горива трябва не просто да осъществи преход, а да се трансформира изцяло в бизнес с чиста енергия и да изостави продукт, несъвместим с човешкото оцеляване.

„Страните не се справят с обещанията, които правителствата дават относно климатичните промени. Виждам липса на амбиция и доверие, както и липса на подкрепа и взаимопомощ. Има множество проблеми, касаещи яснотата и ефективността на решенията.“, казва още Гутиерес.