Най-голямата екологична катастрофа в Европа

634
Добави коментар

Украински и международни изследователи изчакват да се оттече водата, преди да оценят влиянието на наводненията, предизвикани от скъсаната стена на язовир „Каховка“ върху околната среда. Може да се окаже, че това е най-голямото екологично бедствие от аварията в Чернобил насам и вече се говори за “екоцид“ – масово унищожение на организми и необратимо разрушение на местообитания, с ключово значение за биоразнообразието.

Мащабите на щетите все още се определят, но бедствието предизвика евакуацията на хиляди хора и застрашава достъпа до питейната вода на милиони. Също така представлява заплаха за най-голямата ядрена централа в Европа, която се намира само на 160 километра от язовира. Според Европейката агенция по енергетика, засега няма опасност за нея.

Водата ще разнесе агротоксини и опасни за здравето химикали в целия черноморски басейн и ще повлияе върху плодородието на залетите почви.

Според бившият министър на екологията на Украйна, все още предстои да се разгърнат заплахите от наводненията, защото водата е заляла инфраструктурни обекти като бензиностанции и складове, което ще замърси водите допълнително. Това ще има негативно влияние върху Румъния, Грузия, Турция и България.

Очаква се безпрецедентно замърсяване на поречието на река Днепър и екосистемите в крайбрежните райони на Черно море.

При подобно бедствие ще има и масова смъртност на риба, мекотели и други водни организми, както и повсеместно разрушаване на хабитати. Засегнати са няколко национални парка, както и Биосферен резерват „Черно море“, който е включен в списъка на ЮНЕСКО.