Най-горещият месец юни в историята

306
Добави коментар

Последният месец е бил най-горещият месец юни, документиран някога. Измерени са рекордно високи температури на сушата и в океана, съобщават от „Коперник“ – организацията, която отговаря за изследванията и мониторинга на климатичните промени в ЕС.

Температурите, измерени през юни надвишават тези от предишния рекорд – през 2019 г. и то със съществена разлика.

Глобално, средната температура през юни е била с 0.5 градуса по-висока от измерената за същия месец през периода 1991-2020 г. Глобалните климатични промени са това, което влияе най-съществено за повишаване на температурата, но тя се влияе и от краткосрочни явления.

Температура над средната е била измерена в различни страни, включително Индия, Иран, Канада, а в Мексико и Китай отчитат екстремни горeщини и още рекордни температури.

Според изследователите, климатичните промени тази година се комбинират с явлението Ел Ниньо, което затопля повърхностните води в източния и централния Пасифик.

„Този рекорд не ни изненадва, а е поредното свидетелство за опасно бързото развитие на климатичните изменения.“ казва професорът по климатични науки Joeri Rogelj.

„С развитието на Ел Ниньо в следващите месеци, очакваме да видим още глобални температурни рекорди.“ добавя той.

Глобалната средна температура на океанската повърхност също бележи нов рекорд. Наблюдавани са и морски горещи вълни, около Ирландия, Великобритания и в Балтийско море.

Антарктическият лед също се е свил значително през юни и отново е отбелязан рекорд за месеца – 17 % под средното ниво.

Анализите се базират на милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции.