Чатботът Бард вече е в Европа

224
Добави коментар

Компанията-майка на Гугъл, Алфабет, обяви, че чатботът Бард вече може да се използва в Европа и Бразилия.

Това е най-голямото разширение за услугата откакто през март беше пуснат в САЩ и Великобритания и увеличава конкуренцията с вече популярния ChatGPT.

Бард също е голям езиков модел и може да отговаря като човек.

Забавянето на старта на услугата в Европа е поради притеснения, свързани с личните данни.

Ирландската Комисия за защита на данните казва, че от технологичният гигант не са предоставил достатъчно информация за това как Бард ще защитава личните данни на потребителите си.

Според представители на компанията, те са се срещнали с регулатора и са обсъдили проблемите, свързан с прозрачността и контрола.

На брифинг с журналисти, Амар Субрамания, един от вицепрезидентите на Бард казва, че потребителите имат право да откажат данните им да бъдат събирани.

Той не коментира плановете за създаване на приложение Бард.„Бард е експеримент. Искаме да сме смели и отговорни.“ добавя той.

Бард вече има и нови функционалности, които са достъпни навсякъде. Те включват способност на чатбота да отговаря с аудио, тоест да говори, както и да отвръща на задания с изображения.

„От днес вече може да използвате Бард на 40 езика, включително арабски, китайски, хинди и испански.“ казва главния продуктов директор на Гугъл, Джак Кравчик.

„Понякога е нужно да чуете нещо на глас, за да видите идеята си по различен начин. Това е особено полезно, ако искате да чуете правилно произношение или да изслушате поема или текст.“

Отговорите могат да се модифицират да са прости, професионални, кратки или дълги.

Суматохата около способностите на генеративния ИИ предизвиква големите технологични компании да призоват за задържане на разработките.

В зависимост кого попитате, ИИ или ще доведе до края на човечеството, или ще реши проблема с климатичните изменения, или и двете.

За последните 6 месеца, компаниите са инвестирали милиарди с надеждата да генерират повече приходи от реклами и облачни услуги.

Наскоро нов старт-ъп привлече 86 милиона паунда, за да създаде голям езиков модел, а Илън Мъск обяви, че създава собствен старт-ъп, наречен xAI.

Мъск е един от хората, които призоваха за по-строги регулации на сектора.

Въпреки множеството нови компании и бързия напредък, според данните, месечният трафик на ChatGPT намалява за първи път откакто е на пазара.

Към  Гугъл беше отправено обвинение за злоупотреба с лични данни при тренирането на Бард.

„Гугъл не притежава интернет, не притежава нашата креативна работа, нито нашите начини да изразяваме себе си, нито снимките на нашите семейства и деца, не притежава нищо, само защото то е споделено онлайн“ казва адвокатът на ищците.