Хирошима отбелязва 78 години от ядрените бомбардировки

418
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

На 6 август, японският град Хирошима отбелязва седемдесет и осмата годишнина от ядрената бомбардировка над града. Събитието се провежда след като градът беше домакин на срещата на Г7 през май, където сред основните теми бяха ядрените оръжия.

В Декларация за мир, произнесена на церемонията, кметът Казуми Матцуи поздрави лидерите на седемте за историческата им визита в града и в Музея на атомната бомба и призова законодателите да изоставят теорията, че ядрените оръжия подсигуряват мира.

„Лидерите по света трябва да признаят, че ядрените заплахи, изричани от някои политици разкриват безумието на теорията за ядрено възпиране. Те трябва веднага да предприемат категорични стъпки, които да ни отведат от опасното ни настояще към идеалния ни свят.“

Паметта на жертвите беше почетена с едноминутно мълчание. Бомбата е пусната в 8.15 ч. сутринта, местно време, на 6 август 1945 г., а като резултат, до края на годината умират общо 140 хиляди души.

Премиерът Фумио Кишида, който също присъства на церемонията, казва: „ Пътят към ядрено разоръжаване става все по-несигурен, поради задълбочаващото се международно разделение и ядрените заплахи от Русия. Важно е да съживим международния импулс за свят без ядрени оръжия.“

Кишида участва и в организацията на срещата на Г7 , което според него помага за промотирането на „свят без ядрени оръжия.“

По време на срещата на Г7 е подписан и първия общ документ за ядрено разоръжаване, наречен „Визията Хирошима“, касаещ основата за разоръжаването.

Мненията обаче са разделени. Според някои това е необходима първа стъпка към разоръжаване, а според други не е достатъчно и Япония трябва да се присъдени към Договора за забрана на ядрените оръжия, ратифициран от 68 държави.

На церемонията за годишнината присъстваха 50 хиляди души, включително представители на 111 държави – най-много до този момент. За втора година Русия и Беларус не са поканени, заради руската инвазия в Украйна.

На церемонията присъства и Такуми Матстумае, на 79, който е бил бебе по време на бомбардировката. Той бил затиснат от паднала сграда, а случаен минувач чул плача му и го спасил.

„Още от младостта ми слушам за този човек, на когото дължа живота си. Дори се опитах да ида до дома му и да говоря с него, но така и никога не го срещнах. Всяка година като идвам на церемонията, мисля за него и му благодаря, на този човек, когото дори не познавам.“ разказва Матсумае.

Три ни след като Хирошима е изравнена със земята, САЩ пуска още една  бомба – над Нагазаги. Втората световна война свършва 6 дни по-късно, когато Япония се предава на силите на Алианса.

Според правителството, има 113 649 официално признати оцелели от двете бомбардировки, които се наричат „хибакуша“. Тяхната средна възраст е 85 години.

През 2022г. официално са признати за хибакуша са и хора, които са пострадали  от последвалия радиоактивен „черен дъжд“.