Ролята на соларната енергия в горещините

378
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Соларната енергия допринася за облекчаване на мрежата при повишеното потребление в горещините.

„Значителният растеж на соларните мощности компенсира увеличаването на потребление през лятото.“ казва Кристиян Руби, главен секретар на Европейската индустриална федерация Eurelectric.

Испания и Гърция са сред страните, които добавят най-много соларни мощности. Испания включва към мрежата си рекордните 4.5 гигавата. През юли тази година, соларите са доставили около 24 % от електроенергията в страната в сравнение с 16 % през 2022 г.

Соларите не могат да се справят сами с доставянето на електричество, но дори в по-северни страни като Белгия, соларната енергия покрива голяма част от допълнителната енергия, нужна за охлаждане в горещините.

Соларната енергия все още представлява относително малък дял от общата.

Според анализатори, другата причина, поради която Европа се справи с охлаждането в горещините е пониженото потребление на електроенергия.

От кризата през миналата година, когато Русия спря газовите доставки, цените се повишиха и потребителите и бизнеса отговориха, като намалиха търсенето.

Екстремните горещини не успяха да променят тази тенденция, макар  локално потреблението да е повишено за различни периоди.

Поради климатичните изменения, учените очакват горещите вълни да станат по-интензивни и продължителни, особено в южна Европа, което ще повлияе върху енергийната инфраструктура и ще бъде предизвикателство пред индустрията в следващите години, защото системите не са създадени да работят в такива условия.

Дори и преди горещите вълни в разгара на лятото, повишените температури и сушата намалиха добива на енергия от хидроцентрали и затрудниха транспорта по речни пътища. Те причиниха и спад в производството на някои ядрени централи поради ограничение във възможностите за охлаждане, свързани с температурата на реките.

В писмо до Европейската комисия, различни индустриални групи призоваха законодателите да ускорят инвестирането в енергийна инфраструктура и да дадат път на проекти, които свързват производство от солари със складиране на електроенергия, за да подсигурят по-бързо разширение на соларните мрежи и така да достигнем по-скоро и до целите, свързани с климата.