Конференцията по климата: вижда ли се краят на петрола

688
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Делегатите на климатичната конференция, която се провежда в Дубай, започнаха да обсъждат договаряне на премахването на фосилните горива, но разделението между участниците е съществено.

Поне 80 страни искат премахване на фосилните горива да бъде включено в споразумението под някаква форма, а страните от ОПЕК са категорично против постановката „премахване“.

„Изглежда непропорционалния натиск срещу фосилните горива е достигнал връхната си точка, което може да има необратими последици.“ пише главният секретар на ОПЕК, Хайтам Ал Гаис и призовава в крайното споразумение да не се включват постановки, които предполагат забрани за фосилни горива.

„ОПЕК ще продължава да работи за намаляване на емисиите, не за избор на енергиен източник.“, казва той пред Ройтерс.

Светът има нужда от сериозни инвестиции във всички видове енергия, включително въглеводороди, във всички технологии, както и разбиране за енергийните нужди на всички народи.“ се казва в изявление по темата.

Президентът на конференцията, , Султан Ал Джабар, който е от страната домакин и член на ОПЕК, призова делегатите да положат усилие, за постигане на консенсус по темата.

Въпреки че фосилните горива са основният източник на емисии парникови газове в света, след три десетилетия конференции по климата, организирани от ООН, никога досега не е обсъждано бъдещето на фосилните горива.

Черновата на споразумението включва различни опции, между които да се избере краен вариант – от съгласие за „премахване на фосилните горива в съответствие с най-съвременните разбирания на науката“ през премахване на „същинските фосилни горива“ до изключване на каквито и да е изрази по темата.

Според френския делегат Стефани Крусат, страни като Саудитска Арабия смятат, че могат да продължат да произвеждат фосилни горива, докато почистват емисиите с нови технологии, но това „ не е реалистично“.

Други страни са категорични, че евентуално премахване на фосилните горива трябва да започне първо от най-богатите страни, които десетилетия използват предимствата им.

„Не може да сложим един стандарт за всички страни, когато става дума за този преход.“ казва Малайзийският министър по климата Ник Назми Акмад.

Представители на развиващите се страни смятат, че трябва промяна в конструкцията „ премахване/намаляване“ и страните с по-малко възможности трябва да получат повече време за прехода, а по-богатите трябва да го осъществят по-бързо. Компромисът ще трябва да включва финансова подкрепа за по-бедните страни, за да построят инфраструктура,

На фона на дискусията, от ООН напомниха, че с настоящите емисии вървим уверено по пътя към надвишаване на затоплянето от 1.5 градуса от прединдустриалното ниво. Това  значи, че ако не направим нещо, 2 милиарда души ще живеят в условия, които не са „подходящи за живота на хора.“

Източник: Reuters