Как инфлуенсърите влияят върху потребителските решения

739
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Нашумя случаят с Киара Ферани, топ италиански инфлуенсър, която, рекламирайки сладкиш на определена компания, твърдеше, че част от приходите ще бъдат дарени за детска болница. Това твърдение се оказва невярно и инфлуенсърката е глобена един милион евро заради лъжата си, но компанията повишава продажбите си на този сладкиш.

С навлизането на този вид маркетинг на пазара, подобни измами ще зачестяват, затова е нужно да сме наясно доколко личностите, на които се възхищаваме могат да повлияят върху това, което купуваме.

Ново изследване от Бъркбек, Лондон хвърля светлина върху начините, по които инфлуенсърите от социалните медии влияят върху решенията ни да купим един или друг продукт.

Според авторът, Бенедета Кризафули, успехът на маркетинг, движен от инфлуенсъри, е свързан с два основни фактора: емоционалната връзка, която потребителите изграждат с инфлуенсъра и идентификацията с живота му, която подсилва тази връзка.

„Важен аспект от проучването ми е „пара социалното общуване“ При него потребителите развиват едностранна връзка с инфлуенсъра, подобна на идолизиране на популярна личност. В нея се включва и усещане за близост, въпреки липсата на реална комуникация.“ казва Кризафули.

Друг важен момент е усещането за свързаност с инфлуенсъра. Приемаме го като едва ли не себе си и така подхранваме чувството на свързаност. Според изследванията, подобни емоции влияят съществено върху решенията, които взимаме относно покупките си, защото усещаме, че човекът от екрана ни е близък и му вярваме.

В случая на Ферани, има и още един аспект – потребителите ѝ се доверяват, че част от парите, които ще похарчат по нейна препоръка, ще отидат за добра кауза.

Маркетингът чрез инфлуенсъри набира скорост и вече се ползва и в сектори, различни от храна или мода, като вероятно ще става все по-популярен.

Като форма на маркетинг, в това няма нищо необичайно, но то отваря пътя към измами, които могат ни засегнат сериозно. Трябва ли да се притесняваме и какво можем да направим, за да не станем жертва на някой недобросъвестен инфлуенсър?

„Трябва да сме внимателни потребители.“ смята Кризафули. „ Преди да купим каквото и да е, трябва да се запознаем с продукта и да осмислим маркетинговите похвати, които ни помагат да вземем решение. Основен момент е да разгледаме етикета на продукта, преди да го купуваме.“

Избягването на измами и подвеждащи реклами, дори в контекста на инфлуенсър маркетинг стратегиите, не е само отговорност на потребителя. То е и задължение на регулаторите. В момента няма европейка регулация, касаеща инфлуенсърите, които правят реклами на продукти, но всички такива личности имат задължение да обясняват кои са бизнесите, които промотират.

Нужно е да се създаде законова рамка, за да се намали възможността недобросъвестни инфлуенсъри да се възползват от потребителите.

ЕК планира да създаде такава и в колаборация с националните власти на страните-членки, да се проследява онлайн съдържанието, за да се откриват и санкционират подобни практики.

Някои страни като Франция вече прилагат собствено  законодателство, за да ограничат опасни или подвеждащи рекламни практики от страна на инфлуенсъри.

Източник: Euronews