Силата на волята или как да постигнем неограничен самоконтрол

717
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Всички познаваме хора, които са способни да запазват самоконтрол и в най-трудните ситуации, успяват да се концентрират дори след дълъг и изтощителен ден и са безкрайно продуктивни, независимо колко работа имат.

Според психолозите, „сила на волята“ е способността да избегнеш краткосрочните изкушения и да преодолееш нежеланите мисли или емоции, за да не влияят негативно на настоящето. Хората, които имат по-голяма сила на волята, или просто воля, следват целите си без да се отказват, избягват да отлагат и успяват да контролират емоциите си.

Доскоро се смяташе, че волята е нещо като батерия: колкото повече я ползваш, толкова по-малко ти остава и се налага да се „презарежда“ с почивка, в противен случай просто няма да работи. Това е наречено „изчерпване на егото“ и вече знаем със сигурност, че то зависи изцяло от нагласата ни. Поставянето на ограничение върху психическата ни енергия играе ролята на самоосъществяващо се пророчество – понеже вярваме, че волята ни се изчерпва, това наистина е така.

През 2010 г. психолози използват 4 твърдения, за да оценят нагласата на хората по темата.

  1. Когато в няколко поредни ситуации се наложи да проявите воля, става все по-трудно да устоявате на изкушенията.
  2. Интензивната умствена дейност ви изтощава и имате нужда да презаредите след това.
  3. Ако сте успели да устоите на голямо изкушение, се чувствате по-силни и уверени, че ще устоите на следващите.
  4. Умствената ви сила се подхранва от само себе си: колкото повече я използвате, толкова повече имате.

Ако сте съгласни по-скоро с първите 2 твърдения, значи имате ограничена нагласа за волята си, а ако се съгласни по-скоро с последните две, се счита, че имате неограничена нагласа. След като изследователите проследяват как се държат хората в реални ситуации, се оказва, че тези с ограничена нагласа наистина с изтощават и имат нужда да си починат, докато хората, които вярват, че волята им не се изчерпва като батерия, успяват да поддържат висока продуктивност.

Хората в първата група се концентрират все по-трудно, ако им се налага да вършат продължителен интелектуален труд, докато при втората група се забелязва обратното – няма спад в концентрацията или продуктивността, дори могат да се увеличат. Резултатите са доказани емпирично, но заключението е изненадващо и обнадеждаващо: и в двата случая се случва точно каквото участниците вярват, че ще се случи. В такъв случай, промяната на нагласата е единствения ключ към постигане на неограничена сила на волята и неизчерпаем самоконтрол над емоциите.

Как да променим нагласата

На първо място, смятат изследователи, това е познанието, че нагласата ни спрямо силата на волята определя реалността. Буквално, ако знаем че няма никаква друга причина да не ни достига сила на волята, освен нашата собствена нагласа, че това е така, вече започваме да променяме виждането си.

Другата успешна стратегия е практиката – опитайте да се занимавате с дейности, които ви вдъхновяват и изискват концентрация и сила на волята. Случвало ли ви се е да вършите нещо трудно за удоволствие? Ако си спомните тези моменти, бързо ще си дадете сметка, че изобщо не сте се чувствали изтощени или изморени дори след часове на такава дейност и това ще подхрани промяната в нагласата ви. Щом може да се случи с едни неща, значи може и с други, нали?

Не очаквайте магически да си промените нагласата, обаче. Умовете ни обичат рутината. С малко практика върху лесни неща, като да откажете сладкото вечер или да се придържате към графика за упражнения от Нова година, ще започнете да виждате, че волята ви става по-силна и ще придобиете увереност, че разполагате с неограничена психическа сила. От там нататък, трябва само да я използвате.

Източник: BBC