Орангутан е забелязан да прилага лечебно растение върху рана

354
Добави коментар

Това е първо наблюдение в света на диво животно, което прилага лечебно растение директно върху раната си, а случката е от парк в Индонезия, където живеят някои от „братовчедите“ ни.

Изследователи са забелязали див орангутан да третира раната си с тропическо растение, известно с лечебните си свойства. Орангутанът се казва Ракус и е откъснал няколко листа от растение, ползвано широко в югоизточна Азия срещу болка и възпаление. След като е подъвкал листата, Ракус ги е приложил като лапа върху нараняване на бузата си и дори се е опитал да ги завие в нещо като превръзка.

В други случаи, изследователи са забелязвали примати да събират лечебни растения, ползвани от хората, но никой не ги е виждал да ги прилагат върху рани по този начин.

„За първи път виждаме диво животно да си прилага само лечебно растение директно върху рана.“ казва съавторът на изследването, Изабел Ломер, биолог от института  по поведение на животните в Макс Планк

Изследователи наблюдават орангутаните в този парк от 1994 г. насам, но територията, в която могат да ги следят е малка, а животните излизат и извън нея.

Това е едно-единствено наблюдение, но промяната на поведението често започва именно с индивидуални актове като този, смятат изследователи.

Много е вероятно Ракус умишлено да прилага растението върху раната си, но не е ясно как е научил тази техника.

Преди, орангутани в Борнео са забелязани да се натриват със сокове на лечебни растения, шимпанзета също са наблюдавани да дъвчат клонки и листа от различни растения, за които се знае, че облекчават стомашни болки, а горили, шимпанзета и бонобо поглъщат листа, за да се отърват от стомашни паразити.

Приматите са най-близките роднини на хората, като клоновете на родословното ни дърво се разделят преди 5-6 милиона години и тогава е живял обшият ни „дядо“.

 

Източник: Euronews